Featured Posts

Sunday, July 16, 2017

KELEBIHAN BELI RUMAH AWAL - CA VS MOF

KELEBIHAN BELI RUMAH AWAL - CA vs MOF 70%
====================================
.
.
Di antara kelebihan beli rumah awal adalah kita boleh atasi masalah margin of finance (MOF) 70% untuk rumah ketiga.
.
Maksud MOF 70% - Bank bg 70% je loan dr harga rumah, so kena bayar deposit 30%
.
ok, abe ih nak cerita sikit... under nama abe ih ada 2 hartanah dan nama wife ada 2...now abe ih dah wife tengah ada masalah untuk tambah rumah yang ke 5 kami disebabkan MOF untuk rumah ketiga adalah 70% sahaja.
.
Tapi masalah tu boleh di atasi disebabkan rumah yang abe ih beli under wife dulu dah dapat capital appreciation yang banyak.
.
Dulu abe ih beli rumah under nama wife abe ih tu pada harga Rm150,000. Now market value dah mencecah Rm300,000.
.
So ape yang abe ih buat, abe ih akan beli rumah wife abe ih tu hujung tahun ni dengan harga Rm300,000 dan bank akan bagi MOF 70% dari Rm300,000 = Rm210,000.
.
Katakan baki masih Rm150,000, so Rm210,000 - Rm150,000 = Rm60,000, dengan Rm60,000 ni abe ih boleh buat bayar lawyer, renovation, deposit rumah dan bayar hutang yang ada.
.
Selepas pembelian tu selesai, nama abe ih akan ada 3 hartanah dan wife ada 1, tengah tahun depan abe ih dah boleh beli satu lagi hartanah under nama wife abe ih dengan margin 90% loan.. selesai masalah MOF 70% tu..
.
Nak tips lagi "sembang kuat" tentang hartanah jom lepak di kedai kopi...
Baca lagi...

Wednesday, January 25, 2017

GAJI RM3000 SEWA RUMAH RM1500

Assamualaikum....

Wife abe ih marah sebab lambat update tentang nie...

Ok, abe ih cite kes study diri sendiri... sebelum ni abe ih sewa di Puchong Prima.. rumah landed dengan sewaan sebulan Rm1,000 then tiba2 owner nak naikan jd Rm1,200.

Then abe ih rase kalau Rm1,200 baik abe ih duk condo sebab security ada, kolam ada, gym ada...

So abe ih cari2 la rumah area Damansara, Bangsar dan Sunway. Kenapa 3 area ni? sebab 3 area ni yang selalu abe ih berkerja... Sunway ada sublet biasa, Damansara ada sublet premium, Bangsar plak tempat kerja wife abe ih.

Selepas ambik kira kekerapan tempat kerja, jem, kos travel dan sebagainya... abe ih mengambil keputusan sewa di Sunway, dan abe ih bernasib baik dapat sewa condo dengan harga sewa Rm1,500 (basic unit).

aiiiii... Gaji Rm3,000 sebulan (abaikan gaji wife abe ih - gaji dia duit die, gaji abe ih duit die jugak hahahaha) camne nak sewa rumah Rm1,500??

Jadinya, abe ih cari lah 3 unit rumah di Condo abe ih sewa tu, dan buat sublet. kebiasaannya, owner akan bg sewa perhouse sebab tak nak leceh dan tak nak kerap kali datang ke rumah sewa nie.

Abe ih plak, alang2 memang duk kat situ, tak kisah sangat la kalau ada tenant nak view bile2, tenant mengadu ada rosak sana sini.. abe ih just trn naik lift je...so abe ih buat la sewa perbilik.

Katakan (contoh), satu rumah abe ih boleh la net cashflow dalam Rm500, so 3 rumah dah Rm1,500.. lepas la buat bayar sewa rumah abe ih tanpa sentuh duit gaji.

then abe ih akan cuba cari unit2 yang berdekatan dgn rumah yang abe ih sewa, sebab boleh share internet hahahaha internet penyewa tolong bayar...

hehehehe...
Baca lagi...

BELI RUMAH CARA GAMBLE ABE IH

Assalamualaikum....
Ini satu lagi posting yang abe ih berhutang dgn korang...
Rumah pertama, kedua dan ketiga abe ih buat cara ni disebabkan masa tu abe ih masih tiada simpanan....
Abe ih buat personal loan (easy xxx), buat loan Rm10,000 (bulanan Rm600 macam tu).. lulus pada masa tu jugak... then abe ih cari rumah2 yang below market...
Masa riki2 tu, terjumpa lah Mentari Court.
Kes study abe ih:
Rumah Mentari Court 148K.
Market Value Rm185k.
Abe ih bayar 3% kepada owner (guna duit personal loan tu) = Rm4,440 (balance duit = Rm5,560). Balance kena bayar kepada owner lagi adalah Rm143,560.
Masuk loan nama wife abe ih (masa tu masih awek), then submit loan ape semua...
Calculation :
Harga jualan Rm148,000.
Balance harga jualan Rm143,560 ( - 3% dp).
Markup loan Rm180,000.
MOF 90% Loan Rm166,500
Balance harga jualan Rm143,560.
Cashback Rm22,940.
Tempoh tukar nama ambik masa 8 bulan, so 8 bulan tu abe ih bayar loan pakai duit baki dari personal loan (Rm600 x 8 bulan = Rm4,800).
then dapat cashback terus bayar full settlement loan Easy XXX (full settlement lepas 6 bln tak kena penalty).
Lawyer fee pun abe ih bayar dari duit cashback tu..
p/s - Abe ih tak galak kan korang buat cara ni... bahaya klu loan tak lepas, kalau terguna duit loan ke benda lain dan lain lain...
p/s - Ada orang cakap merugikan.... tp bg abe ih takpe lah, rugi sikit.. now abe ih ada 3 property... 2 di Mentari Court, dulu beli 148k mv 185k.. now mv dah 280k.. ok la dari abe ih tak take action.
Baca lagi...

Saturday, December 3, 2016

BELAJAR DECO WALL UNTUK LEBIH MENARIK.

Assalamualaikum...

Hari ni abe ih nak shre sedikit tentang ilu deco yang abe ih belajar dari Cikgu Faizal Iman,

Abe ih iklankan kat facebook untuk mencari beberapa orang untuk tolong abe ih dalam setp 3 unit baru abe ih dan alhamdulillah, tuhan temukan abe ih dengan beliau.

Jom kita baca teknik2 deco wall coretan beliau dengan tajuk ""Kosnya Murah tetapi Hasilnya Mahal "

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
TIPS MENAIKKAN SERI DINDING  TANPA MENGGUNAKAN WALLPAPER

Disebabkan ramai yg bertanya, maka cikgu ingin berkongsi cara utk membuat 'stripes' atau corak abstrak pada dinding rumah
●ALATAN
-Cat, Penimbang Air, Masking Tape,Pensel & Kad T&Go

●KAEDAH
1)Ketahui pattern 'stripes' & kombinasi warna yg anda ingin lakukan pada dinding.
(Contohnya stripes lurus menegak, melintang, zick zack atau selang seli.)
2) Untuk mendapatkan garisan lurus , anda boleh menggunakan pensel & penimbang air .
3)Tampal masking tape pada garisan td. Untuk mendapatkan 2,3 layer cat yg berbeza, lakukan tampalan secara selang seli .
4) Gunakan tangan utk meratakan tampalan tape .Kad keras seperti T&Go jg membantu.
5) Sapu cat ke atas dinding & tunggu sehingga betul2 kering.
(Kombinasi cat pada layer yg berbeza akan menghasilkan kombinasi yg menarik)
6) Sesudah kering, kopek masking tape td dgn bhati2 agar cat dinding asal tidak tertanggal.
(Tape yg sudah dipakai & masih elok boleh direcycle utk tampalan lain)
7) Sekiranya ada defect, berus lukisan kecil boleh digunakan utk membaiki semula cat stripes.

●KOS
Kos yg selalu cikgu peruntukan untuk beberapa dinding bahagian rumah adalah serendah RM30
( bgantung kpd jenis corak, cat & peralatan. )
※ Yang paling mahal sekali adalah kesabaran ...hehe..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tampal tape ikut idea dan pastikan kemas

Cat dinding

Tunggu cat betul2 kering


Koyak kan tape


Walla!! cantik bukan?

so ape lagi kawan2, jom deco rumah untuk nampak lebih menarik..


Baca lagi...

Friday, June 24, 2016

11 Kelebihan Unit Trust

 Assalamualaikum...

Hari ni abe ih nak ceritakan serba sedikit kelebihan unit trust. Lepas abe ih belajar sikit2 pasal unit trust ni, abe ih boleh listkan 11 kelebihan unit trust. 
 
11 KELEBIHAN UNIT TRUST

No 1 - Modal Yang Rendah
  • Rm1,000... ye dengan hanya Rm1,000 kita dapat melabur dalam Unit Trust.
  • Dengan Rm1,000 kita dapat memiliki saham2 syarikat yang gah seperti Maxis, Axiata, TNB, Sime Darby, TM dan lain - lain.
  • Kita boleh melabur dalam bentuk wang tunai atau buat pengeluaran KWSP.
No 2 - Professional Management
  • Wang yang kita laburkan akan dipantau dan diuruskan oleh satu group Fund Manager yang sangat berpengalaman dalam bidang kewangan, ekonomi dan pelaburan.
  • Jadi kita lebih yakin untuk menggunakan services mereka.
  • Kita invest, mereka buat kerja... senang kan?
No 3 - Diversification
  • Unit Trust melabur dalam pelbagai saham syarikat-syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia.
  • Biasanya ia dilaburkan dalam banyak sector/ segmen portfolio – construction, health care, oil and gas, telecommunication, consumer products dan sebagainya. 
  • Kebaikannya, jika ada antara saham syarikat yang dilaburkan itu rugi, kesannya dapat diperlahankan (dilute) jika saham syarikat lain memberikan keuntungan.
  • Walaupun kita hanya melabur RM1,000 dalam unit trust, namun kita boleh dikatakan sudahpun melabur saham di syarikat2 besar seperti Axiata, Sime Darby dan sebagainya.
No 4 - Investment Cost
  • Oleh kerana Fund Manager melabur saham di syarikat2 terpilih secara pukal dan kuantiti yang besar (juta-juta), maka kos2 terlibat dapat dikurangkan / diberikan diskaun.
  • Apabila kos2 ini dikurangkan, maka sebahagian besar duit kita boleh dilaburkan terus dalam unit trust.
No 5 - Capital Gain
  • Dengan melabur Unit Trust, kita akan beroleh 2 perkara: Dividen dan Capital Gains (kenaikan harga unit)
  • Kelebihan Unit Trust adalah kerana harga unitnya tidak tetap dan sentiasa turun dan naik. Kenaikan harga memberikan keuntungan kepada pelabur.
  • Kita digalakkan membeli ketika harga rendah dan dapatkan keuntungan apabila harganya meningkat.
No 6 - Easy of Transaction
  • Terdapat pelbagai cara untuk melabur.
  • Agen / konsultant akan menerangkan cara yang paling mudah untuk membolehkan pelaburan dilakukan.
  • Ia boleh dilaburkan secara Tunai atau melalui Pelaburan menggunakan Akaun EPF.
No 7 - Advantage of Compounding
  • Duit pelaburan anda akan ‘beranak bercucu dan bercicit’ menjadi satu amaun yang besar.
  • Dengan kadar pulangan yang tinggi, ianya berupaya menjadikan anda jutawan semasa anda bersara kelak.
No 8 - Dollar Cost Averaging
  • Ini adalah salah satu strategi dalam memaksimakan keuntungan Pelaburan Unit Trust
  • Kita secara konsisten melabur setiap bulan dan menambah pelaburan ketika harga murah.
  • Secara purata, harga unit yang dibeli akan menjadi lebih rendah dan menguntungkan untuk jangka masa panjang.
No 9 - Liquidity
  • Ia mudah untuk ditunaikan.
  • TIADA TEMPOH MATANG dalam Unit Trust. Kita boleh 'cash' kan unit kita apabila objektif pelaburan kita sudah tercapai.
  • Namun adalah digalakkan untuk melabur minima 3 tahun untuk hasil yang lumayan.
  • Proses pengeluaran/jual unit/ redeem/ cash out biasanya mengambil masa sehingga 10 hari.
No 10 - Hedge Again Inflation
  • Dengan pulangan yang tinggi, ia adalah instrumen pelaburan yang mampu MEMBERIKAN RETURN MELEBIHI INFLASI.
  • Dengan teknik strategi yang betul, anda bukan sahaja boleh mendapatkan pulangan melebihi inflasi, malah mampu memperoleh kadar pulangan yang tinggi dan lumayan.
  • Anda inginkan pulangan >20% setahun melalui Pelaburan Unit Trust.
No 11 - Pulangan Tinggi
  • Terdapat banyak fund yang terbukti mampu memberikan return pulangan >15% setahun.
  • Malah ada fund yang mampu memberikan pulangan purata 30% untuk tempoh 10 tahun
so ini adalah 11 kelebihan yang dapat abe ih listkan... berminat untuk melabur dalam unit trust?
Baca lagi...

Wednesday, May 25, 2016

Bukan Tentang Kita Tapi Tentang Anak-Anak Kita.

Assalamualaikum...

Pertama sekali abe ih mintak maaf sebab dah lama tak menulis.. Sibuk dgn projek- projek baru..

Tajuk entry kali ni adalah Bukan Tentang Kita Tapi Tentang Anak-Anak Kita.

Pernah baca buku Rich Dad Poor Dad dari Robert T.Kiyosaki?


Kalau tak pernah korang boleh dapatkan di kedai2 buku dan utk yang pernah baca Alhamdulillah... just sekarang ni abe ih nak korang tempatkan diri korang kat tempat si ayah.. bukan tempat si anak....

IANYA BERMULA DENGAN KITA JIKA BUKAN DARI MAK AYAH KITA.

ok, macam nie...

Kisah beliau tu telah terjadi kat abe ih sekarang nie.. Lepas berkahwin.. kita akan ada dua orang ayah yang itu ayah kandung dan ayah mertua... dan abe ih boleh nampak perbezaan dari segi pengurusan kewangan mereka..

Abe ih nak cite kan kisah ayah mertua abe ih, die menabung untuk anak2 dari kecik lagi, anak dia tu adalah wife abe ih la kan..

ok, disebabkan ayah mertua abe ih ni menabung dan menguruskan kewangan dengan agak baik, dan mmg plan utk education dan masa depan wife abe ih nie...Alhamdulillah, masa wife abe ih melanjutkan pengajian ke universiti,die tak perlu pun apply PTPTN.

Nampak tak? walaupun lama lagi tp rancang masa anak2 masih lagi kecik...so anak2 dah tak terbeban dengan hutang PTPTN masa keluar dari uni nanti..


Then bile dah start kerja, ayah mertua abe ih bg kereta yang dah habis bayar kepada wife abe ih utk dia guna, kereta ni mmg dah lame dengan family, so kat situ wife abe ih dan bernasib baik sebab tak perlu apply loan kereta.

Tips: Kita kena jaga kereta tu sebaik mungkin, kang 10 tahun dah barai, macam mane nak bg anak2 guna.


Ini semua disebabkan planning ayah mertua abe ih dari wife kecik lagi...

Alhamdulillah, sekarang ni kehidupan wife abe ih tak terbeban dengan hutang loan sana sini.. then Insya'allah planning yang sama abe ih akan applykan untuk anak2 abe ih.. jadinya apabila mereka dewasa nanti, mereka bebas hutang, then kesinambungan tu akan berterusan sehingga generasi seterusnya,, baru lah bumiputera kita punya ekonomi berkembang.

Sekarang ni pun abe ih train wife untuk menabung untuk diri dia dan anak2.. 

Jika perancangan kewangan macam ni diapplykan oleh semua keluarga dalam Malaysia ni, abe ih percaya anak2 kita bile dah keluar dari Uni nanti mmg akan celik kewangan dan bebas dari hutang2 "Jahat" ni.

Jika tidak, generasi2 muda mmg akan berhutang sepanjang perjalanan hidup dia dan berterusann kpd anak2 mereka.

Cuba korang bayang, anak2 kita nanti keluar dari universiti nanti dah ada hutang ptptn (abe ih la tu), then loan kereta, rumah, kredit kad. Dengan asyik bayar hutang2 ni, bila dan macam mana si ibu bapa nak plan utk planning kewangan masa depan anak2 mereka nanti??


Then ada orang tanye, cara menabung tu mcam2 la, apa yang abe ih boleh jawab adalah pelbagaikan...TH, Unit Trust, Simpan bawah bantal atau kembangkan duit dengan cara berniaga.. then cari instrument yang syariah compliance dan mmg sahih ye.. jgn terjebak dengan SKIM CEPAT KAYAP plak..

So kawan2, jika tak pandai dan tak tau dari mana nak belajar planning kewangan ni, boleh cuba belajar dari buku, online atau cari sesiapa yang betul2 mahir dalam kewangan nie ye..

Jangan mengalah sebelum mencuba!!

ok bye
Baca lagi...

Tuesday, November 17, 2015

Subleter Bukan Mencari $$ Semata-Mata

Assalamualaikum...

Antara perkhidmatan yang ditawarkan oleh subleter,.. bukan $$ yang dicari tapi antara tujuan adalah untuk pastikan tuan rumah tak rugi apabila terabaikan hartanah mereka ni seperti ini disebabkan masa dan tiada pengalaman dalam perngurusan penyewaan.

Owner serahkan unit yang sgt2 hancus, dengan sampah, rangka motot, jarum penagih, kondom dan lain2 lagi..

Kerja pembersihan dan selesai, tunggu cat dan deco.. tunggu hasilnya....

Rumah yang owner serahkan.

Nasib ada member tolong

Done!

Baca lagi...

Friday, October 23, 2015

Buat Pahala dari Hartanah...

Selamat Malam Semua,





Malam nie tido lewat sikit sebab nak siapkan agreement dan list kerosakan dari owner yang beri tanggungjawab aku untuk repair dan jaga rumah2 beliau, perlu hantar sebab agreement akan start 1.11.2015 nie.

Alhamdulillah... aku di temukan oleh seorang owner yang sangat2 baik hati dan merendah diri walaupun sudah berjaya, mempunyai perniagaan kain (import dari vietnam/kemboja dan agihkan keseluruh Malaysia).

Beliau mempunyai 3 unit rumah di Mentari Court, Ridzuan Condo dan Villa Millenium (bg aku antara tempat hot untuk beli).

Hampir 1-2 tahun sudah beliau berpindah ke Johor untuk kembangkan perniagaan di sana (KL di ambik alih adik ipar).



Rumah juga hampir setahun dua tak terjaga/ berpenghuni dan beliau memberi tanggungjawab kepada aku untuk baiki apa yang rosak dan menjaga selama 3 tahun.

Alhamdulillah.

Beliau jugak meminta aku untuk agihkan sewa kepada dua akaun, satu akaun beliau dan satu lagi kepada mana2 rumah anak yatim yang aku pilih. Berurusan dengan beliau membuat aku sedar yang biarpun kita mengejar cashflow dunia tp cashflow or bekalan untuk akhirat jangan lupa.

Insya'allah tak kan aku sia-siakan kepercayaan yang diberi.


Baca lagi...

Thursday, October 22, 2015

Kesinambungan Penulisan...

Assalamualaikum...

Rase begitu lama aku tak menulis di blog ni..

Hmm... rasenya dah kena start menulis balik sebab house hunting punya mood dah kembali..

Hahahaha... so kawan2, korang terpaksa la tunggu....

Baca lagi...

Monday, July 27, 2015

Kenapa perlu Refinance Housing Loan dan Cara Pengiraaan.

Salam Semua..

Hari ni ada terbaca satu tulisan dari Dr Waqi tentang perlu tak refinancing atau tidak property korang tu.. tujuan aku share kat sini supaya senang aku rujuk di kemudian hari.

****************************** PAIH AMAN ***********************************

Saya terima soalan yang bagus semalam berkenaan home loan refinancing.
Seperti yang kita tahu, kebiasaannya kita membuat refinancing apabila;
  • Interest rate yang rendah
  • Mengurangkan bayaran ‘monthly installment’ dengan memanjangkan ‘tenure’ (tempoh pinjaman)
  • ‘Cash out’ ekuiti yang dah terkumpul lama
Dan saya cuba jawab dari sudut spesifik, iaitu masa yang sesuai untuk ‘cash out‘ apabila ada peluang pelaburan lain atau membeli hartanah pelaburan lain.

Contoh;

lagoon perdana
Apartment Lagoon Perdana, Bandar Sunway
  • Market Value: RM215,000
  • Baki pinjaman: RM105,780
  • Old monthly installment: RM558 (RM120,000 @ 4.4% for 35 years)
  • Ekuiti: RM109,220
  • 90% mortgage refinancing of RM210,000: RM189,000
  • Kos ‘mortgage refinancing': RM3,989
    • Kos = anggaran 5% dari perbezaan pinjaman baru dan lama
    • New mortgage: RM189,000
    • Old mortgage: RM109,220)
    • 5% x (RM189,000 – RM109,220) = 5% x RM79,780 = RM3,989 
  • Hasil bersih ‘cash out’ – kos: RM79,780 – RM3,989 = RM75,791
  • New mortgage: RM189,000 @ 4.4% for 35 years
  • New monthly installment: RM945
  • Setahun pembayaran (PINJAMAN BARU): RM879 x 12 bulan = RM10,548
  • Setahun pembayaran (PINJAMAN LAMA): RM558 x 12 bulan = RM6,696
  • Pembayaran EXTRA: RM3,852
Ok, setiap tahun dengan pinjaman baru ini, anda perlu bayar EXTRA RM3,852 tetapi anda mempunyai EXTRA cash dalam tangan RM75,791.
Sekarang, apa yang anda perlu lakukan dengan RM75,791 tersebut? Berapa MINIMUM pulangan tahunan pelaburan (ROI) yang perlu anda capai?
Minimum ROI = RM3,852 / RM75,791 x 100% = 5%
SUSAH KE NAK DAPAT ROI 5% SETAHUN DAN OFFSET PENAMBAHAN PEMBAYARAN BULANAN HARTANAH TERSEBUT??!!
Ini pilihan pelaburan yang boleh memberi pulangan konsisten lebih dari 5% setahun:
  1. Tabung haji – 6-8%
  2. ASB – 8% (menggunakan ASB loan, boleh dapat sehingga 40% setahun)
  3. Pelaburan hartanah
  4. Pelaburan saham
Dengan analisis seperti ini, kita tidak akan sewenang-wenangnya melakukan REFINANCING tanpa arah tuju dan mendapat hasil yang lebih seperti diharapkan.
Oh ya, pesanan, home loan refinancing sekarang hanya membenarkan sehingga 10 tahun tempoh pinjaman sahaja seperti Personal Loan, jadi bagaimana?
‘Be creative’. Ada caranya. Tugas anda untuk berfikir dan membongkarnya.

****************************** PAIH AMAN ***********************************
Baca lagi...
 
Blogger Templates