Thursday, January 31, 2013

Markup Loan untuk Subsale?

Hi, Selamat Pagi Semua

Di kala orang tengah bermimpi berjumpa dengan Nora Danish, aku sibuk update blog dan menyiapkan tugasan untuk kawan2 aku yang ingin memiliki rumah sebagai hartanah. Aku lebih suka menggunakan istilah kawan daripada istilah client sebab nampak lagi friendly, bagus kan? hehehehe Korang nak tau x, selepas aku berkecimpung dalam hartanah nie, aku rase masa aku dalam sehariadalah  lebih daripada 24jam.. korang nak tahu kenapa?

Aku rase dalam seharian aku boleh buat bermacam2 kerja. Aku boleh ke Seri Kembangan melihat 2 3 biji rumah, aku berkerja makan gaji, aku masih boleh luangkan masa dengan org tersayang, aku boleh boleh update blog dan aku juga masih boleh tolong kawan2 aku untuk memiliki rumah. Penat tu agak terasa tp untuk ingin berjaya, mungkin aku kena gandakan usaha aku, bak kata org tua2.... kalu org yang berjaya tu berusaha 9 jam sehari..so aku kena gandakan jadi 18jam sehari hehehhee...

Ok, cukup la setakat tu..so kat sini aku nak ceritakan Markup Loan, ape tu markup loan? hehehhee Biasanya markup loan nie kita boleh lakukan untuk rumah subsale. Contohnya owner nak jual rumah 10% dari harga market, kat bawah aku akan letakan Case Study yang pernah di offerkan kat aku.

Mentari Court, Sunway

Mentari Court adalah satu kegemaran pelabur2 hartanah, aku ada kenal sorang akak nie...Norizan Ismail, Die suke beli kat sini dan aku tak sure sudah berapa banyak rumah die kat sini..Mentari Court nie berdekatan dengan Sunway Piramid, Stesten KTM, Perkhidmatan bus pun ada... so memang Mentari Court nie boleh dikatakan cukup sempurna untuk dibuat pelaburan.

Berbalik kepada tajuk aku untuk post kali nie... Markup Loan. Nak dijadikan cerita, ada saudara pelabur jugak yang offerkan aku satu unit di sini, boleh markup loan sebab owner nak jual 10% under market value. Cube kita tengok.....

Harga Jual oleh owner         : RM157 500
Maket Value Mentari Court  : Rm175 000
Declare dalam SnP             : RM175 000
Bank akan lulus 90% harga declare dalam SnP : 90% dari Rm175 000 adalah RM157 500

So bank akan bayar lamsum ke owner rumah harga RM157 500 , dan kita hanya sediakan wang untuk bayang lawyer je... bagus bukan? Tapi biasa la... semua benda ada kebaikan dan keburukan, nanti akan diceritakan pada post yang akan datang...

p/s - Jarang sekali owner nak jual 10% under MV, sebab sape la x nak duit lebih kan? hehehhehee kalu jumpa tu..baik korang terus rembat... dengan modalkan duit guaman korang dah dapat rumah..hehehhee





Baca lagi...

Wednesday, January 30, 2013

Apa itu Joint Venture?

Hi, Selamat Malam Semua...

Malam nie aku nak sharekan apa itu Joint Venture (JV)... aku ada terbaca tentang JV nie kat blog2 hartanah, kat sini aku nak terangkan sikit macam mane kita leh maju dalam pelaburan hartanah melalui jv, kenapa perlunya jv dan risiko2 yang ada.

JV biasa berlaku bile ada kerjasama antara dua atau lebih pihak dalam pembelian hartanah, biasa nya ada satu pihak yang mengeluarkan modal dan satu pihak lagi yang menguruskan semua proses pembelian sehingga selesai. Ada juga kes dimana kedua-duanya akan mengeluarkan modal dan hanya seorang yang menguruskan proses pembelian hartanah itu.

Berganding bahu untuk masa depan yang cerah.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Contoh: Ada satu property aku ngn kawan2 aku nak jv, Reserve price RM90 000, Kos repair dalam Rm2 000, Guaman dalam RM4 000, MV = RM150 000

So 10% dari RM85 000    = RM 9 000
     Kos Repair RM2 000   = RM 2 000
     Kos Guaman RM4 000 = RM 4 000
                            TOTAL  = RM 15 000

Jv dengan 3 orang so seorang mengeluarkan modal sebanyak Rm 5 000. So kita dah nampak di situ, Jv nie dapat memudahkan kita daripada mengeluarkan modal sebanyak RM15 000 kepada Rm5 000 je sorang, risiko kecik dan pulangan pula masih banyak.

Then bile dapat jual dengan harga MV, untung bahagi sama rata, dan mungkin percent akan dibahagikan lebih kepada individu yang menguruskan proses membeli dan menjual property nie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biasanya sebelum jv berlaku, pihak2 yang terbabit akan berbincang beberapa syarat yang dikenakan sebelum sesuatu jb tu terjadi, contohnya percent modal, percent untung, nama yang akan diguna untuk apply loan dan sebagainya.. biasanya org yang menguruskan proses pembelian akan mendapat lebih daripada percent untung.

Beberapa perkara perlu diberi perhatian sebelum jv.

1. Make sure partner jv or kita lepas untuk apply loan rumah.
2. Kuat tahap kesabaran, ini disebabkan worst case rumah lambat terjual (case flipping).
3. Yang boleh di bawak berbincang, bimbang gak...bile da tukar nama rumah terus kecoh nak untung.
4. Kalu partner jv kerja kerajaan lagi best, kalu loan rumah tak lepas..leh apply loan personal.
5. X digalakan untuk beli hartanah untuk di sewa, sebaiknya untuk flipping.
6. Margin keuntungan mesti la di ambik kira berapa org yang join jv.

Banyak lagi perkara2 yang perlu di ambik perhatian, mungkin aku sharekan just 6 je... hehehehe

* tips - untuk case flipping, better cari rumah yang bukan bumi lot, so peluang pembeli untuk membeli property tu lagi meluas.


Baca lagi...

Tuesday, January 29, 2013

Rumah Lelong Puncak Alam.

Hi, Selamat Pagi Semua

Semalam 28.01.2013, Hari Thaipusam... semua org bersuka ria sebab cuti, berdating, berpiknik dan tak lupa jugak untuk kawan2 yang sambut Thaipusam... aku je yang berkerja..hehehehe sebab ape aku berkerja? sebab aku minat sgt2 dalam bidang yang aku ceburi nie, so walaupun cuti aku x kisah asalkan dapat tolong kawan2 yang inginkan rumah idaman or untuk buat pelaburan  walaupun aku deman dan batuk2

Semalam ada client mintak aku g tgk satu rumah nie kat Puncak Alam, Residensi Warnasari 2. Termasuk kali nie dah 2 kali aku try rumah lelong kat puncak alam, walaupun agak ke dalam kawasan perumahan tu tp ramai org yang stay kat sana, dan tak mustahil suatu hari nanti Puncak Alam akan jadi seperti Shah Alam skrng.

Nanti aku sharekan beberapa keping gambar yang aku ambik masa site visit, biasanya gambar nie aku akan email client so diorg boleh membayangkan keadaan kawasan rumah yang diorg nak beli (buyer jauh). Residensi Warnasari 2 nie di lelong dengan harga RM59K, Kalu menang reserve price nie mungkin bulanan dalam Rm250 - Rm300 je bayar kat housing loan, dan sewa kat sana dalam Rm600 - Rm650... so anda buat la kira2 berapa untung setiap bulan hehehehhehee

Permandangan Luar Apartment

Unit yang di lelong tingkat bawah kiri

Pintu berkunci dan pastinya grill dah di pasang

Keselamatan agak ketat, kenderaan yang tiada pelekat kereta akan di tahan

Rumah di corner lot

Pintu belakang rumah.

Bonus, dah ada grill

Devopment giat di jalankan di sekitar apartment

Kedai makan dan buah-buahan berhampiran

Pekan kecik berhampiran Econsave

Perbangunan giat di jalankan

p/s - Skrng ramai pelabur2 sedang melihat ke arah kawasan Puncak Alam yang di katakan akan tinggi nilai hartanahnya saban tahun.




Baca lagi...

Sunday, January 27, 2013

Freehold vs Leasehold

Hi, Selamat petang semua...

Freehold dan Leasehold... 2 istilah yang agak penting dalam pelaburan hartanah, kebanyakan individu yang ingin membeli rumah masih tidak tau apa perbezaan antara kedua2 istilah ini, so petang nie aku akan explain secara ringkas ape itu Freehold dan Leasehold.

FREEHOLD

Freehold atau pegangan bebas merupakan tanah di mana pemiliknya memiliki tanah itu untuk tempoh selama-lamanya (kekal). dalam erti kata mudah, pemilik ini memiliki tanah tersebut selamanya tanpa tertakluk kpd pemulangan semula kepada kerajaan.

LEASEHOLD

Leasehold atau pegangan berstatus pajakan pula merupakan jenis pegangan ke atas hartanah itu untuk satu tempoh yang telah ditetapkan. Kebiasaan yang kita ketahui, masa pajakan yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri/pejabat tanah adalah 99 tahun.

untuk leasehold, persoalan utama yang sering bermain di fikiran pembeli adalah apa yang akan terjadi sekiranya tempoh pajakan tersebut tamat? ok, disini aku akan menjelaskan.... sekiranya pajakan tanah tersebut tamat, tanah itu akan dikembalikan kepada kerajaan negeri, walaubagaimanapun, jarang berlaku senario ini kerana pemilik hartanah akan diberi peluang untuk memperbaharui tempoh pajakan tersebut dengan membayar sejumlah premiun mengikut kadar nilai hartanah semasa.

Untuk memperbaharui pajakan tanah, pemilik tidak perlu untuk menunggu sehingga tempoh pajakan tamat, apabila baki tempoh masih tinggal 30-50 tahun, pemilik tanah sudah boleh untuk memperbaharui tempoh pajakan.

Jika aku ada tertinggal info2 penting sila bagitahu kat ruang komen ye....

*korang perlu tahu, tanah2 yang sama ciri akan mempunyai nilai yang lebih tinggi untuk pengangan bebas berbanding pajakan.

Baca lagi...

Friday, January 25, 2013

Rumah Kos Rendah.

Hi, Selamat Pagi Semua.

Rumah Kos Rendah?? Mesti tak cantik... mesti buruk... mesti Berhantu... hahahahaha nie adalah beberapa tanggapan masyarakat tentang Rumah Kos Rendah, tp bg aku, rumah kos rendah nie boleh bagi kita +ve cashflow lagi tinggi dari landed house.



tak caye?? hehehhee ok, kat sini aku ceritakan sikit... nie cerita aku dari segi rumah lelong la ye... Biasa rumah kos rendah nie bank akan lelong dalam RM30K... RM40K...RM50K.. bergantung pada kes, so biasanya bulanan yang perlu dibayar adalah antara RM250 hingga Rm350...dan MV bg sesetengah rumah tu adalah sebanyak RM90..RM100K.

Biasanya harga sewa bg sesetengah rumah bergantung pada MV di sesebuah tempat..ok, katakan korang beli rumah kos rendah harga RM40K, bulanan dalam Rm300, tp sewa di kasawan itu RM500... kat situ pun korang da untung RM200...untung bukan?

Untuk membeli rumah kos rendah secara subsale, sesetengah negeri mengenakan syarat, syarat2 yang patut dipatuhi oleh pembeli baru adalah seperti berikut:

1.Warganegara Malaysia
2. Berumur 18 tahun ke atas
3. Pendapatan bulanan isi rumah tidak melebihi RM 5,000.00 sebulan
4. Pemohon (suami/isteri) tidak mempunyai sebarang jenis rumah kediaman di Selangor
5. Berdaftar di Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)
6. Pemohon yang telah memiliki Rumah Kos Rendah selama lima (5) tahun ke atas boleh memohon Rumah Mampu Milik sebagai rumah kedua tetapi tertakluk kepada syarat had kelayakan pendapatan pembelian Rumah Mampu Milik
7. Pemohon bujang yang mempunyai tanggungan keluarga boleh memohon Rumah Mampu Milik
8. Pembelian Rumah Mampu Milik adalah untuk didiami dan bukan untuk disewakan


P/s - Adakah korang semua tahu.. kalu kita beli Rumah Low Cost secara lelongan, semua syarat untuk memiliki Low Cost secara Subsale akan terbatal.
Baca lagi...

Rumah Lelong Pertama.

Hi, Selamat Sejahtera Semua.

Dari perkenalan aku dengan Wan Infolelong (leh refer kat post pertama aku), aku memberanikan diri utk menceburi bidang dalam Bidang Rumah Lelong, mula2 mmg tak berani sebab lumrah pendapat org2 kat luar sana bile rumah lelong mesti hancur, buruk dan berhantu, tp bg aku bile kita da baiki, cat dan hias, insya'allah... lagi cantik dari rumah yang org jual subsale. hehehehehe

So nak diceritakan pengalaman rumah pertama yang aku masuk adalah satu rumah teres kat Puncak Alam, MV dalam RM140K dan reserve price time tu dalam RM97K, aku pun da lupa..hehehehe


Sayangnya, kali pertama masuk bid rumah lelong dah kalah, sebab naik sampai RM120K, da tak berbaloi utk dbeli...tp semangat aku tak hilang..lagi bertambah ada la kot... sebab kita da terjerumus dan dah berpengalaman skali dalam proses memiliki rumah lelong. So aku pun cari lagi rumah lelong yang ke dua.

Cari punya cari, jumpa la satu unit kat Bukit Puchong, bersebelahan dengan LDP, so da cun da tu..


#TipsHartanah : Kata Dr Shah Razali (pelabur hartanah terulung di Malaysia) "Kalau anda ingin melabur di area Lembah Kelang, belilah hartanah di laluan Kepala (Damansara Perdana) sehingga ke Ekor Naga (Dengkil) sementara menunggu kehadiran Naga2 lain" dan apa yang dapat aku fahamkan, 'Laluan Naga' yang dimaksudkannya merupakan samaada laluan lebuhraya atau pun laluan LRT/MRT.
 
 So aku pun dah nekad, nie akan jadi rumah lelong kedua yang akan aku masuk, oh lupa... nama unit nie Vista Prima Condominium kat Bukit Puchong, kalu korang yang duk Puchong mesti tau condo nie. Berdekatan ngan Carrefour Puchong, Tesco Puchong , dan ramai student Lim Kok Wing dan Kolej Swasta (lupa nama) yang stay kat sana dengan sewa purata min RM950.


Harga bukak utk di bid adalah Rm105K, untuk unit nie, aku sendri yang g bid kat Hotel Istana, sebab last time aku mintak Wan yang bidkan, So kali nie aku bawak kawan sebab die nak belajar proses rumah lelong nie. By the way, rumah yang aku nak bid nie (Vista Prima) adalah antara 3 unit rumah yang Hot Deal hari tu, so mmg semestinya menarik ramai pembida.

Aku ingatkan sorang dua je yang masuk, rupa2 nya dalam 8 orang pembida yang masuk walaupun unit nie Bumi Lot, hehehehe So proses bid pun bermula, pada mulanya agak slow tp lama kelamaan sampai harga tu naik RM160K,last2 aku ngn ada sorang brother kat depan nie je yang tinggal...naik RM160K tu aku da surender, aku dah letak kad pembida tu, pengurusi tu pun ingin menamatkan bidaan tu... "Calling RM160...1.... Calling 160...2... Calling.....", belum sempat pengurusi tu sebut 3, perasaan berani nak lawan tu ntah dari mane datang, so aku angkat kad pembida utk kali last, dan alhamdulillah.... aku menang unit tu.

Kolam renang utk seisi keluarga

Gambar contoh keadaan dalam rumah

Playgraound utk anak2

Kalu tak de air kat rumah boleh terjun sini

Permandangan dari LDP
Installment loan rumah yang aku terpaksa bayar dalam RM700 tiap2 bulan, dan sewa yang aku bagi kpd penyewa RM1100 (partial furnise) so, korang kan pandai math, do the calculation.. hehehhehee

ye....alhamdulillah, aku dapat +ve cashflow dalam RM400 tiap2 bulan... dah la org yang bayar property kita... dapat plak duit extra tiap2 bulan hehehehe nanti aku bg tips macam mane nak beli rumah kedua padahal kita da ada komitmen loan rumah yang tinggi.

P/s - Pengalaman pertama nie aku mmg tak kan lupa sebab nie antara permulaan perjalanan aku kat dalam hartanah, tolong doakan ye kawan2.
Baca lagi...

Perbezaan Pelaburan Rumah dan Tanah.

Hi, Selamat Malam Semua,

Malam nie agak penat sebab tadi byk sangat berjalan2, hehehehe bukan berjalan tengok rumah tp berjalan dengan org tersayang tp Blog Dunia Hartanah Ku tetap tak di lupa... ok, malam nie aku nak bercerita perbezaan pelaburan rumah dan tanah.

Pada pandangan aku, kedua-dua nie membawa keuntungan... ye lah, mana tak untung...nilai harga tanah dan rumah akan sentiasa meningkat saban hari, tp mungkin sebab aku terjumpa sifu rumah lelong dulu sebelum sifu tanah, so aku secara tak langsung terjebak dalam pelaburan hartanah dulu.

Kat sini aku kongsikan 2 perbezaan rumah dan tanah, Sumber rujukan dari Blog Bro Shahril Sidek

RUMAH:
1. MoF (margin of finance) yg tinggi. 90% utk rumah pertama dan kedua. bagi rumah ke3 dan strnya barulah 70%. Tu pon ada jugak trick bgmn utk dptkan MoF 90% bg rumah ke3 dan strsnya. Hehe..
2. Kebiasaannya harga jual sama atau lebih rendah daripada MV (market value).
3. Rumah boleh bg sewa dan sewanya dapat cover installment bank. +ve cashflow.

TANAH:
1. MoF (margin of finance) yg rendah, hny sekitar 60% atau 70% shj. Jadi downpayment yg kena kluarkan agak besar.
2. Kebiasaanya harga jual lebih tinggi daripada MV.
3. Kalo bagi sewa tanah kosong pon dpt la rm100/TAHUN.. sudah tentunya menghasilkan -ve cashflow.


Perbezaan point yang ke tiga utk rumah dan tanah membawa makna yang tersangat kuat. Bila dapat +ve cashflow, tu da dikira lebih dari gaji dan lebih dari perbelanjaan bulanan kita, so kita








 da mencapai Financial Freedom (ff)


FF = Passive Income > Active Income > Expenses
Baca lagi...

Wednesday, January 23, 2013

Berminat dengan Rumah Lelong?

Hi, Salam semua....

Ada tak di antara korang yang berminat dalam rumah lelong? Rumah yang di tinggalkan usang, berhabuk, sampah, rosak sana sini.. hehehhee bg sesetangah pelabur hartanah, rumah lelong adalah seperti intan permata yang hanya perlu di gilap...dan kilauan intan permata tu akan menyerlah kembali. Hahahaha dah macam sasterawan plak aku nie...

Sebelum buat keputusan tuk membeli rumah lelong, korang kena tau serba sedikit proses dan teknik2. Jangan ghairah nak beli rumah lelong sampai tak pikir risiko yang ada, antara langkah2 yang  perlu korang tahu...

1. Kenal Pasti Rumah 

Pastikan korang ada target di sesuatu tempat yang korang biasa, so korang mesti dah tau kemudahan yang ada di kawasan tu seperti pengangkutan awam, kedai makan, dobi, keselamatan dan sebagainya. Dan korang jugak dah tau Market Value (MV) kat situ. jika MV di kawasan tu adalah RM150K, then ada satu unit di lelong dengan harga RM70K, so boleh dipertimbangkan.

2. Buat Lawatan/ Site Visit.

Korang kena pastikan rumah tu berbaloi utk dibeli, kira budget untuk baiki rumah tersebut jika ada kerosakan, kalu di sertakan bonus lagi ok..bonus yang di maksudkan ni seperti perabot, peti ais atau ape2 je yang boleh diguna kembali. Dan paling penting, make sure tiada penghuni di rumah tersebut.

Daripada ini
Kepada ini
3. Carian Pejabat Tanah/ Pemaju

Cuba dapatkan tunggakan Cukai Tanah/ Cukai Pintu, Maintenance, bil api, bil air dan segala jenis tunggakan. Kalu terlalu tinggi kosnya, korang perlu pertimbangkan untuk masuk bid rumah tu.

4. Dapatkan Proclamation Of Sale (POS)

POS ini lebih kurang macam Sell and Purchase (SnP) bg belian subsale/Undercon, biasa POS nie korang leh dapatkan dari website berbayar atau call wakil pelelong yang dilantik bank. Maklumat penting sepeti deposit yang perlu dibayar, maintenance di cover atau x oleh pihak bank dan sebagainya. Unit pertama yang aku beli pernah mencecah RM20K tunggakan..hahahahaha ganaz kan?

Contoh POS


5. Daftar Unit Lelong dan Bank Draf

Bila semua kat atas da ok bagi korang,daftar nama korang kat wakil pelelong tu, jika di wakilkan.. anda perlu menyatakan siapa yang mewakili anda pada hari lelongan. Then anda perlu buat bank draf mengikut berapa % deposit yang perlu dibayar. Pada hari lelongan, korang atau wakil juga perlu sediakan cash atau kredit kad, misal kata harga tu naik dari reserve price, so korang kena topuc cash atau bayar kot CC pada hari tu jugak.

6. Hari Lelongan

Pada hari lelongan, jangan lupa bawak salinan IC dan bank draf, korang just perlu daftar dan serahkan IC dan bank draf tu di kaunter pendaftaran... jangan bimbang pasal bank draf, kalu korang tewas, bank draf tu akan di pulangkan kembali.


7.Setkan Target

Sebelum lelongan bermula, korang kena setkan target korang nak lawan/bid sampai had max. Seperti contoh, unit A di lelong RM80K, MV RM120K, so korang boleh la setkan target max sampai ke RM100K je.. lebih dari tu, korang boleh la stop dari bid.

p/s - tips yang aku bagi nie just pengetahuan umum je..banyak lagi selok belok lelongan yang ada, insya'allah akan aku kongsikan di sini. Yang penting BELAJAR... BELAJAR...  BELAJAR... dan jangan malu bertanya.

Baca lagi...

Tuesday, January 22, 2013

Jenis Pembelian Hartanah.

Hi, Salam semua....

Untuk posting aku yang kedua nie... aku nak sharekan jenis2 pembelian hartanah/rumah yang korang semua boleh melibatkan diri, Ada 3 jenis semuanya....dan semua pembelian nie ada kelebihan dan risiko masing2, Kelebihan dan risiko akan aku bagitahu dalam entry aku selepas nie.. so tunggu la ye.. hehehehe utk permulaan korang kena tau 3 jenis pembelian hartanah/rumah nie dlu...

1. Rumah Undercon.

Rumah undercon nie bermaksud rumah yang dalam pembinaan (development), Jika pembinaan yang terancang, diorg akan ada beberapa fasa.

2. Rumah Subsale

Rumah subsale plak bermaksud rumah secondhand, ataupun beli rumah tu dari owner.

3. Rumah Lelong

Rumah lelong nie terjadi kerana owner lama tak bayar loan rumah tu untuk beberpa bulan. So selepas beberapa warning dikeluarkan oleh pihak bank kepada owner, bank berhak melelong rumah tu.

p/s - post aku selepas nie berkenaan langkah2 dalam membeli rumah undercon, subsale, lelong.... serta kelebihan dan risiko...





Baca lagi...

Bermula Sebuah Cerita...

Hi Semua...

Assalamualaikum....

Aku nie bukan seorang sasterawan yang pandai bermain kata2 di dalam blog mahupun seorang penyanyi yang vokal semantap Hafiz AF hehehehe so kalu ada salah sila tunjuk ajar ye...

Aku dari dulu lagi minat blogging tp mungkin sebab tak tau pengisian nak di masukan dalam blog sangat, kalu setakat merapu tu boleh la kot hehehehee, dulu ada satu blog aku buat, and everyday aku akan update ape yang aku buat seharian...nie mase facebook belum sampai Malaysia lagi.. Mark Zuckerberg masih budak2 kot hehehhee.

Bile aku tgk balik blog tu, malu plak aku rase dengan benda2 yang merapu tu, kerja part time la, jalan sana, jalan sini, pastu rase syok sendiri pun ada., so aku ambik keputusan utk delete blog tu.

Bile kehadiran facebook kat Malaysia, aku suka post benda2 yang aku buat kat status tu sebagai peganti blog, kadang2 mungkin kawan2 aku meluat dengan ape yang aku post, hehehehe tp takpe la.. aku mmg macam tu kot... tp semua tu berubah... berubah akhir tahun lepas... pada bulan october 2012

Bulan October 2012, aku mula berjinak2 dalam Hartanah yang memang dari dulu lagi menjadi salah satu minat aku, tp mungkin sebab tak de kawan2 or otai yang sudi bagi tunjuk ajar.. tambahan pula tak berduit sebab masih belajar lagi, so aku abaikan niat aku untuk belajar bidang hartanah.



Pada October 2012 tu la, aku ada kenal seorang lelaki yang bernama Reeza Lim (korang leh cari kat Fb), kitrg kenal dari sebuah kelab kereta, so dalam 2 3 bulan just komen2 kat FB, ada suatu malam tu kami berjumpa... so sembang2 sal kereta then die dapat tau aku mmg berminat dalam hartanah, so Reeza nie pun bercerita yang die baru je beli satu rumah kat dengkil.... so malam tu jugak aku dijemput ke rumah die, padalah baru kenal.. hehehehe segan gak aku..tp sebab minat yang mendalam aku g jugak..

Die bercerita serba sedikit sal hartanah.. terutama kat Malaysia nie, selok belok, apa kelebihan ape kelemahan, so dr situ la aku semakin ghairah nak menceburi bidang hartanah nie lepas galakan dari die. Malam tu aku x dapat tido kot sebab terpikir apa yang Reeza nasihat.. then aku ambik sehelai kertas dan tulis ape target aku dalam hartanah...

Dengan komitmen aku yang banyak (2 personal loan, 1 loan kereta, 2 cc), aku terpikir... sampai bile aku nak hidup dengan berhutang... so aku pun buat la target yang aku nak setelkan hutang2 aku pada masa yang sama nak tolong kawan2 dalam ilmu hartanah, sebab tu aku post dalam fb info2 sal hartanah.. alhamdulillah..ramai yang PM aku dan bertanya.



*Aku try cari gambar Wan Infolelong kat fb, tp x de..penuh ngn gambar rumah lelong je..hehehhee

Lepas dari tu, aku berkenalan plak dengan Wan Infolelong (boleh cari kat fb nama die), die da beli hampir 19buah rumah lelong... Alhamdulillah, berkenalan dengan die, memberi aku peluang utk mempelajari hartanah lelong, dari situ jugak aku belajar Lelong, Sub-Sale dan Under Developmnt... die jugak banyak ajar aku apa kelebihan dan risiko bermain dengan hartanah.. aku memang banyak berhutang budi ngn die.

Die pun tak pernah jemu untuk mendengar dan menjawab soalan2 merapu aku..hehehhee Kalau ko baca nie..aku nak berterima kasih byk2 bro... tanpa ko... aku tak mampu sampai ke tahap nie.. byk lagi aku nak bercerita tp akan bersambung ke episod seterusnya...

So beginilah bermulanya hidup aku dalam DUNIA HARTANAH...

Baca lagi...
 
Blogger Templates