Wednesday, January 30, 2013

Apa itu Joint Venture?

Hi, Selamat Malam Semua...

Malam nie aku nak sharekan apa itu Joint Venture (JV)... aku ada terbaca tentang JV nie kat blog2 hartanah, kat sini aku nak terangkan sikit macam mane kita leh maju dalam pelaburan hartanah melalui jv, kenapa perlunya jv dan risiko2 yang ada.

JV biasa berlaku bile ada kerjasama antara dua atau lebih pihak dalam pembelian hartanah, biasa nya ada satu pihak yang mengeluarkan modal dan satu pihak lagi yang menguruskan semua proses pembelian sehingga selesai. Ada juga kes dimana kedua-duanya akan mengeluarkan modal dan hanya seorang yang menguruskan proses pembelian hartanah itu.

Berganding bahu untuk masa depan yang cerah.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Contoh: Ada satu property aku ngn kawan2 aku nak jv, Reserve price RM90 000, Kos repair dalam Rm2 000, Guaman dalam RM4 000, MV = RM150 000

So 10% dari RM85 000    = RM 9 000
     Kos Repair RM2 000   = RM 2 000
     Kos Guaman RM4 000 = RM 4 000
                            TOTAL  = RM 15 000

Jv dengan 3 orang so seorang mengeluarkan modal sebanyak Rm 5 000. So kita dah nampak di situ, Jv nie dapat memudahkan kita daripada mengeluarkan modal sebanyak RM15 000 kepada Rm5 000 je sorang, risiko kecik dan pulangan pula masih banyak.

Then bile dapat jual dengan harga MV, untung bahagi sama rata, dan mungkin percent akan dibahagikan lebih kepada individu yang menguruskan proses membeli dan menjual property nie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biasanya sebelum jv berlaku, pihak2 yang terbabit akan berbincang beberapa syarat yang dikenakan sebelum sesuatu jb tu terjadi, contohnya percent modal, percent untung, nama yang akan diguna untuk apply loan dan sebagainya.. biasanya org yang menguruskan proses pembelian akan mendapat lebih daripada percent untung.

Beberapa perkara perlu diberi perhatian sebelum jv.

1. Make sure partner jv or kita lepas untuk apply loan rumah.
2. Kuat tahap kesabaran, ini disebabkan worst case rumah lambat terjual (case flipping).
3. Yang boleh di bawak berbincang, bimbang gak...bile da tukar nama rumah terus kecoh nak untung.
4. Kalu partner jv kerja kerajaan lagi best, kalu loan rumah tak lepas..leh apply loan personal.
5. X digalakan untuk beli hartanah untuk di sewa, sebaiknya untuk flipping.
6. Margin keuntungan mesti la di ambik kira berapa org yang join jv.

Banyak lagi perkara2 yang perlu di ambik perhatian, mungkin aku sharekan just 6 je... hehehehe

* tips - untuk case flipping, better cari rumah yang bukan bumi lot, so peluang pembeli untuk membeli property tu lagi meluas.


1 comments:

Jay Jay said...

Flipping tu apa bro?

Post a Comment

 
Blogger Templates