Tuesday, January 22, 2013

Bermula Sebuah Cerita...

Hi Semua...

Assalamualaikum....

Aku nie bukan seorang sasterawan yang pandai bermain kata2 di dalam blog mahupun seorang penyanyi yang vokal semantap Hafiz AF hehehehe so kalu ada salah sila tunjuk ajar ye...

Aku dari dulu lagi minat blogging tp mungkin sebab tak tau pengisian nak di masukan dalam blog sangat, kalu setakat merapu tu boleh la kot hehehehee, dulu ada satu blog aku buat, and everyday aku akan update ape yang aku buat seharian...nie mase facebook belum sampai Malaysia lagi.. Mark Zuckerberg masih budak2 kot hehehhee.

Bile aku tgk balik blog tu, malu plak aku rase dengan benda2 yang merapu tu, kerja part time la, jalan sana, jalan sini, pastu rase syok sendiri pun ada., so aku ambik keputusan utk delete blog tu.

Bile kehadiran facebook kat Malaysia, aku suka post benda2 yang aku buat kat status tu sebagai peganti blog, kadang2 mungkin kawan2 aku meluat dengan ape yang aku post, hehehehe tp takpe la.. aku mmg macam tu kot... tp semua tu berubah... berubah akhir tahun lepas... pada bulan october 2012

Bulan October 2012, aku mula berjinak2 dalam Hartanah yang memang dari dulu lagi menjadi salah satu minat aku, tp mungkin sebab tak de kawan2 or otai yang sudi bagi tunjuk ajar.. tambahan pula tak berduit sebab masih belajar lagi, so aku abaikan niat aku untuk belajar bidang hartanah.



Pada October 2012 tu la, aku ada kenal seorang lelaki yang bernama Reeza Lim (korang leh cari kat Fb), kitrg kenal dari sebuah kelab kereta, so dalam 2 3 bulan just komen2 kat FB, ada suatu malam tu kami berjumpa... so sembang2 sal kereta then die dapat tau aku mmg berminat dalam hartanah, so Reeza nie pun bercerita yang die baru je beli satu rumah kat dengkil.... so malam tu jugak aku dijemput ke rumah die, padalah baru kenal.. hehehehe segan gak aku..tp sebab minat yang mendalam aku g jugak..

Die bercerita serba sedikit sal hartanah.. terutama kat Malaysia nie, selok belok, apa kelebihan ape kelemahan, so dr situ la aku semakin ghairah nak menceburi bidang hartanah nie lepas galakan dari die. Malam tu aku x dapat tido kot sebab terpikir apa yang Reeza nasihat.. then aku ambik sehelai kertas dan tulis ape target aku dalam hartanah...

Dengan komitmen aku yang banyak (2 personal loan, 1 loan kereta, 2 cc), aku terpikir... sampai bile aku nak hidup dengan berhutang... so aku pun buat la target yang aku nak setelkan hutang2 aku pada masa yang sama nak tolong kawan2 dalam ilmu hartanah, sebab tu aku post dalam fb info2 sal hartanah.. alhamdulillah..ramai yang PM aku dan bertanya.



*Aku try cari gambar Wan Infolelong kat fb, tp x de..penuh ngn gambar rumah lelong je..hehehhee

Lepas dari tu, aku berkenalan plak dengan Wan Infolelong (boleh cari kat fb nama die), die da beli hampir 19buah rumah lelong... Alhamdulillah, berkenalan dengan die, memberi aku peluang utk mempelajari hartanah lelong, dari situ jugak aku belajar Lelong, Sub-Sale dan Under Developmnt... die jugak banyak ajar aku apa kelebihan dan risiko bermain dengan hartanah.. aku memang banyak berhutang budi ngn die.

Die pun tak pernah jemu untuk mendengar dan menjawab soalan2 merapu aku..hehehhee Kalau ko baca nie..aku nak berterima kasih byk2 bro... tanpa ko... aku tak mampu sampai ke tahap nie.. byk lagi aku nak bercerita tp akan bersambung ke episod seterusnya...

So beginilah bermulanya hidup aku dalam DUNIA HARTANAH...

2 comments:

mukaramjamin said...

assalam alaik
fistly, ak impressed... pglibatan yg amat singkat dgn pencapaian yg superb.. xramai boleh buat..

ak dh lama baca blog2 taiko hartanah, shahril sidek, abg ensem, rohaniah, and bla bla.. tempohari pn ada jmpa waninfolelong tapi bkn bljar hartanah, tp blajar manipulasi asb hehe

mmg teringin nk wat mcm ko bro, tapi first step tu yg susah.. harap boleh 'bakar' ak utk memulakan lgkah pertama..

memandangkan bro pn baru, plan nk ajak ngeteh klu bro free. senang nk share dgn bro, segan nk ajak taiko, mcmlah nk pandang newbie mcm aku ni.. tq bro

HIJAB_1ST said...

salam, boleh kongsi mcamana selesaikan komitment hutang tu? dalam masa bayar hutang pun dah start beli property ke?

Post a Comment

 
Blogger Templates