Friday, January 25, 2013

Perbezaan Pelaburan Rumah dan Tanah.

Hi, Selamat Malam Semua,

Malam nie agak penat sebab tadi byk sangat berjalan2, hehehehe bukan berjalan tengok rumah tp berjalan dengan org tersayang tp Blog Dunia Hartanah Ku tetap tak di lupa... ok, malam nie aku nak bercerita perbezaan pelaburan rumah dan tanah.

Pada pandangan aku, kedua-dua nie membawa keuntungan... ye lah, mana tak untung...nilai harga tanah dan rumah akan sentiasa meningkat saban hari, tp mungkin sebab aku terjumpa sifu rumah lelong dulu sebelum sifu tanah, so aku secara tak langsung terjebak dalam pelaburan hartanah dulu.

Kat sini aku kongsikan 2 perbezaan rumah dan tanah, Sumber rujukan dari Blog Bro Shahril Sidek

RUMAH:
1. MoF (margin of finance) yg tinggi. 90% utk rumah pertama dan kedua. bagi rumah ke3 dan strnya barulah 70%. Tu pon ada jugak trick bgmn utk dptkan MoF 90% bg rumah ke3 dan strsnya. Hehe..
2. Kebiasaannya harga jual sama atau lebih rendah daripada MV (market value).
3. Rumah boleh bg sewa dan sewanya dapat cover installment bank. +ve cashflow.

TANAH:
1. MoF (margin of finance) yg rendah, hny sekitar 60% atau 70% shj. Jadi downpayment yg kena kluarkan agak besar.
2. Kebiasaanya harga jual lebih tinggi daripada MV.
3. Kalo bagi sewa tanah kosong pon dpt la rm100/TAHUN.. sudah tentunya menghasilkan -ve cashflow.


Perbezaan point yang ke tiga utk rumah dan tanah membawa makna yang tersangat kuat. Bila dapat +ve cashflow, tu da dikira lebih dari gaji dan lebih dari perbelanjaan bulanan kita, so kita








 da mencapai Financial Freedom (ff)


FF = Passive Income > Active Income > Expenses

0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates