Thursday, February 14, 2013

Ape tu Return On Investment??

Hi, Selamat Pagi Semua.

Selalu aku ingat kata2 org tua... Kalu bangun pagi, pintu rezeki terbukak.. bile aku pikir balik.. ada betul jugak.. sebab bile aku bangun pagi2.. masa rasa lama sangat...bangun pukul6.. nak sampai ke pukul10.. rasa banyak benda boleh dibuat ... then mula la aku buat research sikit, cari property yang cun, setelkan kerja2 yang tak siap lagi.. hehehehe dan sampai sekarang, walaupun hujung minggu... anak2 jantan lain masih lagi bergolek2 atas katil dan berbungkus dengan selimut yang tebal..tp aku dah bangun... g jogging or buat apa2 yang patut...

Ok, berbalik kpd topik kita hari nie... Retun On Investment (ROI).... ape tu ROI?

 

ROI adalah ratio atau nisbah keuntungan atau kerugian yang kita perolehi dalam pelaburan kita yang menggunakan duit, So hari nie aku nak ajar cara kira ROI untuk rumah sewa memandangkan ada seorang kawan aku bertanya boleh lagi ke ROI yang untung kalu beli rumah subsale, aku cakap YE, BOLEH!

Ini contohnya yang boleh aku ajar

  • Rumah: Sebuah Flat di USJ
  • MV: RM80,000
  • Sewa: RM600.00
  • Harga Jualan: RM60,000 (25% under MV)
  • ROI: 12%
  • 100% Financing, bayaran bulanan kepada bank untuk  35 tahun at 4.9%: RM298
  • Cash Flow: RM300 sebulan.

ROI yang dapat kita kira kat sini adalah 12%, dah dikira agak tinggi jugak, lagipun + cash flow setiap bulan adalah RM300, so katakan korang dapat beli 10 unit flat seperti nie..so dah RM3000 +cash flow korang...menarik bukan?? hahahhaaha Kita hanya perlu cari property yang sesuai, dan insya'allah mampu la memiliki ROI yang menguntungkan... ada kawan2 yang masih tak tau nak kira ROI ea? ok...formula nya adalah..


apa2 pun selamat berjaya kawan2 untuk mencari property yang da bomb! hahahhahaha

p/s - Sebab tu aku suka main apartment dan flat... sebab bg aku menguntungkan lagi dari main rumah teres... mungkin juga sebab aku tak de kawan2 kaya yang ingin menyewa teres..hehehehehe

3 comments:

izzatidris said...

terbaik. Terus senang dengan hartanah!

Syakirin Mohd said...

Assalamualaikum, nak tnya tuan sikit,

Ada lagi ke harga rumah yang under MV sekarang ni?

Camna cara tuan dapatkan/sediakan wang semasa membeli rumah pertama semasa terlibat dalam hartanah ni? saya dah beli sebuah rumah, so macam mana nak dapatkan loan bank bg rumah kedua? ada tips ke?

azlina roslan said...

nk tnye klau kite keluar awl bulan cnth kluar 4/4 pastu pastu owner suh byar sewa..cmner ea nk kira bulan2 umah tu 400 sy dduk 2 org so sorg rm200..btul ke mcmni..200 sewa bulan/30x4 hari..

Post a Comment

 
Blogger Templates