Thursday, February 7, 2013

Tips untuk cepatkan persetujuan buyer.

Hi, Selamat Malam Semua.

Dah lame tak update blog..dua hari dah kot dari posting yang sebelumnya nie..Minggu nie aku agak sibuk skit sebab minggu depan dah Raya Cina, so kena setelkan semua kerja minggu nie gak...minggu nie aku ada tgk dua buah rumah...masuk lelong...kalah...esok ada lagi 2 buah rumah kat Puncak Alam, insya'allah buyer jadi beli.

Minggu nie aku ada deal ngn sebuah rumah kat Mentari Court, dengan bro Shahril, hehehee banyak aku belajar dari die.. nie beli secara subsale tau bukan lelong, selain dari markup, aku ada belajar satu tips utk cepatkan buyer yang nak beli or sewa rumah tu laju je bersetuju. Tips nie Abang Ensem jugak pernah ajar.

Ok, nak di jadikan cerita, aku sampai la awal.. so aku tengok la sekitar Mentari Court blok G, ada la ambik beberapa keping gambar utk ditunjukan kepada kawan aku, cantik kawasan die... ada KTM, kilang2 dekat, IPTS so ramai studnt.. berbilang kaum dan bg aku ok la untuk investment

Boleh terjun dari atas nie..terus masuk kolam
View malam yang sangat cantik
Kadar sewa kat sana
lepas ambik beberapa keping gambar, aku ternampak la ada sekeping iklan kat board, sewa Master Room Rm550, Medium Rm450 then Small Rm350... Perh!!! sebelum nie aku buat kira2, mungkin kawan aku akan kena installment bulanan dalam Rm700, tp tgk la kalu leh bg sewa kat sini... dah Rm1350!! kayo kawan den!! hehehehehe

Tunggu dalam 10 minit macam tu, member aku yang nak jual rumah tu pun datang ngn wife and anak die... then aku nampak satu kelibat manusia?? siapa tu?? hehehehe kelibat tu datang salam ngn aku sambil perkenalkan diri..Rupanya shahril bawak buyer lain. then kitrg pun naik la ke rumah yang nak di jual tu...

Ruang depan rumah..owner nak letgo skali ngn furnish

Bile kat atas tu, berlaku la proses nego dan kaji selidik rumah hahahaha tgk dapur, tiles, bocor ke tidak, cat... dan paling aku pantang kalu tandas hancur..terus rasa cam x berapa berkenan. tp nasib baik la rumah nie tandas superb! lepas beberapa ketika..proses kaji selidik pun bertukar rancak dan sampai ke isu harga... aku dah rase cuak...berdebar..tak boleh duk diam..aku g dapur...check bilik..check koridor..check bilik air...ye la..rumah da cun, dah ada penyewa, sewa kat sini pun boleh tahan utk markup tp ada buyer lain... so aku pun buat2 sembang so biar shahril tu nampak aku berkenan berbanding buyer sorang lagi tu... last2 kerana takut terlepas kat buyer lain..aku pun bersetuju dengan harga tu, tp memang berbaloi dah pun harga tu... under market value... dan owner janji nak tukar tiles satu rumah...

Dapur pun kemas

ok, daripada aku cerita td... korang nampak x ape perasaan aku bile ada buyer lain ada skali?? gelisah?? takut?? hehehehe aku rase takut terlepas peluang utk memiliki rumah utk kawan aku... so aku cepat2 bersetuju. hehehhehee so tips die bukan bawak buyer tp bawak kawan then berlakon sebagai buyer hehehehe memang menjadi tips nie..hehehe percaya la..mungkin ada org tak suke tips nie tp bg aku nie la creativity masing2..korang pandai cara lain..buat la cara tu.. tp cara nie mmg terbaek sebab aku pun dah terkono! hahahaha



3 comments:

izzatidris said...

ni JV ke? taniah. semoga berjaya. bro shahril punya rumah ke?

Shahril Sidek said...

hehe.. terkono jugak ko paih.
umah tu ada tenant, tenant tu bukan main susah lg nk set appoinment.
tu yg bila dah konfirm appoinment, aku set dgn 4 org potential buyer terus.

anyway, ni bukannya rumah aku, rumah client. aku jd agent jer.

Paih Aman said...

hehehehe takpe shahril...aku banyak belajar sub sale dari ko.. nie first sub sale yang aku handle.. hehhee so aku dapat rase ape buyer rase kalu kita buat camtu... then aku akan buat camtu gak nanti hahaha terima kasih

Post a Comment

 
Blogger Templates