Tuesday, July 30, 2013

Yeaaay... Duit Raya lagi!

Hi, Selamat Tengahari Semua.

Hari nie dapat satu berita gembira dari salah seorang kawan yang pernah aku tolong dulu, Ceritanya, die nak beli satu rumah tp tak tau macam mane caranya, so aku ajar step by step dan memperkenalkan lawyer aku kpd die.

Betul la org cakap.. bila kita buat kerja ikhlas, nanti tuhan akan balas dalam pelbagai cara.


Hari Raya tinggal beberapa hari lagi, so aku ucapkan Selamat Hari Raya kpd semua kawan2 aku, semoga berbahagiadi pagi hari yang mulia tu ye...


Baca lagi...

Monday, July 29, 2013

Case Study Return Of Investment.

Hi, Selamat Petang Semua,

Hari nie aku ada dapat satu list apartment kat Seri Kembangan, aku kira agak murah jugak la.. so saje la nak kongsikan ROI yang dapat kpd pembeli nanti.

 Apartment tu nama Fortune Park  Seri Kembangan, saiz 1100sqft dan berada di tingkat 12. Developer untuk Fortune Park ni adalah Dijaya Corporation. Apartment nie dikatakan agak stategik kerana berdekatan dengan beberapa shopping mall seperti The Mines, South City Plaza dan ia juga berhampiran dengan UPM dan beberapa kolej swasta. Harga owner bukak Rm300k, dan penyewa sekarang menyewa sebanyak Rm1900 sebulan, so jom kita kira ROI apartment nie.




Merujuk kpd Calculator Loan di iProperty nie,  Harga property Rm300,000, jangka masa selama 30 tahun, interest rate kita ambik 4.4% dan downpayment 10% = Rm30,000 

Installment sebulan adalah sebanyak Rm1352. 

* untuk pengiraan loan max pinjaman adalah sebanyak 35tahun dan interest bank berbeza2 mengikut bank dan mengikut harga jualan

 

So jom kita kira ROI plak... tp sebelum tu kita kena tau dlu formula ROI macam mane.


                                  Rental Yield = (( Rm1900 x 12 month) / Rm300 000) x 100%
                                                     = 7.6%

Tak sampai 8%,hmm... agak tak memuaskan tp boleh je nak teruskan sebab rumah yang kita beli org yang bayarkan dan value semakin tahun semakin meningkat...lagipun every month akan dapat positif cash flow sebanyak Rm1900 - Rm1352 (installment) - Rm150(maintenance) = Rm398.. Pandangan masing2...
Baca lagi...

Sunday, July 28, 2013

Tips pertama aku mendapatkan modal...

Hi, Selamat Malam Semua...

Pada mulanya aku nak mintak maaf dulu sebab janji nak share tips nie lepas solat sembahyang jumaat lepas tp disebabkan terlalu sibuk dengan kerja opis, tergendala sekejap.

Ok, nie adalah di antara cara aku mendapatkan modal, tp seperti cara2 yang di sharekan oleh kawan2 lain, mungkin cara nie bukan semua org boleh buat, so pandai2 la korang.. nak tambah atau tolak sikit cara aku nie...kalu ada idea lain berdasarkan cara aku nie bagus jugak, sgt2 la dialukan berkongsi.

Seperti yang korang tau, aku biasanya akan mencari rumah atau hartanah yang boleh dimarkup dan hanya membayar 2% atau 3% sebagai jaminan kpd owner dan selebihnya dimasukan kedalam loan.

Sebelum aku meneruskan post kali nie..lebih baik korang baca post sebelum nie sebab aku akan bercerita berdasarkan entry sebelum nie.

Menabung adalah satu cara mendapatkan modal.

So sudah baca?

Katakan aku terpaksa bayar deposit 3% dari Rm148K = Rm4,440 dan kebiasaannya aku hanya akan membayar booking fee sebanyak Rm500 kpd lawyer untuk membukak satu resit booking supaya mudah aku untuk memohon loan, selebihnya (Rm3,940) akan dibayar ketika sign SnP dan lawyer fee adalah sebanyak Rm4,500, so total yang terpaksa aku keluarkan adalah sebanyak Rm8, 940.

selepas permohonan loan aku lulus, aku akan memohon personal loan EASY-RHB,
(Ya ,seperti aku katakan, bukan semua org yang boleh tiru cara aku)

Mungkin bg korang cara nie rugi sikit tp memandangkan aku akan dapat cashback selepas selesai urusan tukar hak milik ni, so berbaloi la kan?

ok katakan aku pinjam Rm11k dan selama 9 tahun so setiap bulan dianggarkan Rm300.

dan katakan proses tukar hak milik rumah mengambil masa selama 6 bulan, so Rm300 x 6 = Rm1800

Modal yang dah aku keluarkan setakat nie Rm8,940 + Rm1,800 = Rm10, 740, dan tolak dengan cashback yang aku akan dapat selesai urusan tukar milik adalah sebanyak Rm22,940, aku masih mempunyai baki Rm12,200 (dapat cashback terus bayar lamsum personal loan EASY-RHB)

Berbaloi la kan?


p/s - dengan cara ini, bank akan mudah luluskan permohonan sebelum aku buat personal loan. (komitmen bulanan masih rendah)
Baca lagi...

Friday, July 26, 2013

Beli rumah dapat Cash!! anda nak?

Hi, Salam Jumaat Semua,

Hari nie terpanggil untuk kongsi satu kisah salah satu pembelian rumah aku, selalunya bulan puasa nie org akan kurang sikit beli rumah sebab byk nak guna duit untuk barangan raya dan sambutan raya,

tp... kalu ada unit yang best, adakah anda nak lepaskan? hehehehe

So aku ada dapat satu unit best, owner terdesak nak jual rumah die sebab ada masalah peribadi (tak boleh dinyatakan kat sini), oleh kerana aku selalu ingat kata2 Tn Zaidi, dalam hartanah.. ia bukan melibatkan emosi tapi matematik.. so aku akan explainkan dalam bentuk matematik la...

dan aku akan share macam mane aku leh beli walaupun skrng nie modal tengah nipis.

Ok... harga owner nak letgo adalah Rm155k.. so memandangkan aku tau owner terdesak nak jual, so aku nego kaw2 sampai Rm148k...dan aku nego lagi deposit just 3%.. alhamdulillah owner setuju.

yang bestnya... Market Value kat situ adalah Rm185K-190K.. hebat bukan? beza dalam 37k tu..

so katakan kita ambik mv paling rendah Rm185k.. pinjaman bank adalah sebanyak 90% dari 185k yang itu Rm166500, dan katakan aku dah bayar 3% kpd owner yang itu Rm4440, so balance yang perlu aku selesaikan adalah Rm148 000 - Rm4 440 = RM143 560.



dan loan dr bank adalah sebanyak Rm166500, tolak balance yang perlu aku selesaikan Rm143 560

so Rm166500 - Rm143 560  = Rm22 940!!!

Alhamdulillah... aku hanya bayar deposit Rm4440 dan aku dapat cashback sebanyak Rm22 940!!

p/s - tips bile kita tau owner terdesak nak jual... kita leh nego kaw2 dari segi harga jualan dan deposit... untuk tips modal.. tunggu entry aku lepas sembahyang jumaat ye
Baca lagi...
 
Blogger Templates