Friday, October 18, 2013

#Tips 1 - Cara Mudah Lulus Loan Rumah Idaman

Caranya mudah saja.. nie aku kongsikan idea kasar perangcangan aku...salah satu cara utk apply loan rumah tanpa guna duit gaji kita...tp korang kena make sure korang mampu utk bayar bulanan bank... sebab tu perancangan aku.. rumah pertama beli utk pelaburan dahulu.... so hasil dari duit sewa rumah pertama boleh la tampung sikit untuk installment rumah kedua (duduk sendiri).



Ini cara aku....


Katakan rumah boleh dapatkan rumah sublet (tak termasuk rumah sediri yang sedia ada yang diberi sewa) sebanyak 20 buah, dan purata sewa Rm1000, so sebulan akan dapat Rm20,000 kedlm acc semasa.

So selama 6 bulan, then cuba apply loan rumah, biasanya bank akan dapatkan purata sebulan income kita ( Rm20, 000 x 6) / 6 = Rm20,000.

daripada Rm20,000 nie, bank akan ambik kira hanya 20% (bergantung pd bank dan ada ramai org bg % yang berbeza, boleh rujuk di bank utk kepastian) so Rm4,000.

dan, bank akan mengambil kira 65% (berbeza bank berbeza %) daripada Rm4000, so RM2,600.

Ini bermakna, komitmen yang kita kena bayar bulanan adalah tak boleh lebih dari RM2,600 dan agak2 korang dgn installment Rm2,600 berapa ye harga rumah yang mampu kita beli?

p/s - kalu ada info salah boleh betulkan yee...
Baca lagi...

Tuesday, October 8, 2013

Fully Furnish tanpa Modal

Hi, Selamat petang Semua

dah lama aku tak bercerita di sini.. betul2 sibuk dgn kehadiran beberapa buah rumah aku, nak kena setup balik semua kelengkapan dan cat sebab iwner lame tak ambik tahu sgt tentang rumah ni.

Untuk maklumanm rumah ni belum ditukar nama atas aku lg tp aku berjaya pujuk owner utk disewakan kpd aku, kiranya aku buat sublet la.


Owner bersetuju utk sewakan aku dgn harga Rm700, dan mantainance fee ditanggung die, kos cat dan masukan perabot dalam 3k, so jom kita kira...

Aku bg sewa Rm1250 kpd penyewa dan owner sewakan rumah tu kat aku Rm700 so aku dah untung Rm550 dan aku sewakan parking covered Rm80 so total Rm630.

Katakan proses tukar nama mengambil masa 6bulan so rm630 x 6=Rm3780

So bukan ke dah bakil modal aku fully furnishkan rumah tu?
Baca lagi...
 
Blogger Templates