Sunday, November 24, 2013

Biarlah gambar yang berkata-kata...Alhamdulillah...

Salam dan Selamat Pagi kawan-kawan...

Kat sini aku nak mintak maaf sebab dah lama tak update blog, insya'allah lepas nie, aku nak utamakan blog nie dan aku juga nak berterima kasih kpd semua yang menyokong aku selama nie.

Malam nie terasa aktif sikit, tak tau kenapa... mungkin terbaca komen sesuatu yang indah dan menyentuh hati aku.

Hanya ALLAH S.W.T yang boleh membalas jasa korang.



Baca lagi...

Tuesday, November 19, 2013

Tenik OPM.... Ape tu??

Al-kisah...

Aku ada seorang kawan, Nama die Jack,jack dah berkahwin dan bulan lepas isteri die bersalin anak yang pertama..Alhamdulillah... anak lelaki.. tetapi jack tidak mempunyai budget yang mencukupi untuk membayar perbelanjaan bersalin dan barang2 baby.

So jack buat personal loan, kalu tak silap sy Rm13,000 dan installment Rm280 sebulan... Selepas membeli barang2 baby dan membayar2 bil hospital, jack berfikir, macam mane nak membayar installment bulanan personal loan tu. Die resah... tak boleh tido, tak lalu makan...

Lalu jack bertanya pada sy dan kebetulan pd masa tu sy ada satu unit rumah untuk dijual, tak perlu 10% deposit dan siap boleh markup loan.Jack pd mulanya ragu2 dan bimbang untuk ambik langkah nie, tp sy PAKSA jugak jack dan Jack pun mula la submitkan document utk proseskan loan, dan alhamdulillah... loan jack berjaya.

Mungkin rezeki baby yang dilahirkan, rumah yang jack beli sudah ada company yang sewa, dan kontrak selama 3 tahun denagn cash flow sebanyak plus minus Rm300 sebulan, dan dengan duit itu la Jack akan buat bayar installment personal loan die.

Ini la dikatakan TEKNIK OTHER PEOPLE MONEY (OPM).. hahahaha

Baca lagi...

Friday, November 8, 2013

Kill Two Bird With One Stone...

Hi, Selamat Malam Semua...

Malam nie update dua entry, tiba2 rasa rajin nak update blog... Sepanjang penglibatan aku dalam SUBLET, aku tak pernah kongsi lagi dalam blog nie... just kat fb je.. so takpe, malam nie aku kongsi sikit.

Hari ni 8.11.2013, dapat call dr seorang kawan yang ada owner sebuah rumah nak benarkan sape2 je buat sublet dan aku pun pergi la... dan alhamdulillah.... rumah cantik.. dah ada tiles dan table top... owner melayu, sebelum nie ada masalah sebab penyewa tak pernah bayar bil elektrik dan tertunggak Rm5000 plus2.. so dengan ada khidmat seperti aku, die berharap dapat pantau rumah die. so jom kita tgk dlu gambar sebelum tgk cash flow.

Owner bukak pintu, nasib baik tak ego

Bilik Master

Nasib baik bersih, so tak perlu basuh

Nego sampai jadi hehehhee

Table top dah ada.. so jimat sebab tak perlu beli kabinet dapur


Ok... dah tgk kan gambar2 rumah nie, cantik kan? Jom kita sembang cashflow.

Owner bg sewa sebanyak Rm900 Sebulan, dan dengan keadaan rumah macam nie, dan dimasukan perabot.. insya'allah boleh bg sewa Rm1450.

Master Bedroom - Rm600
Medium Bedroom - Rm450
Small BedRoom -  Rm400

So Rm1450 - Rm900 =  Rm550!!!

so berbalik kpd tajuk post niem kill two bird with one stone... hehehehe rupanya hari nie aku dapat close deal dua buah rumah di lokasi yang sama... so cashflow Rm550 x 2 = Rm1100!!

jom tgk pic rumah kedua...




Baca lagi...

Penaga Mas, Puchong

Hi, Selamat Malam Semua..

Agak sudah lame aku tak update blog nie, memang tak sempat.. kalu korang biasa follow di fb aku, korang boleh tau macam mane sibuknya aku.

Malam nie tak nak bg tips atau kongsi pape, mode kedekut sikit hahahaha tp nak share ada seorang kawan nie, aku tolong die dapatkan sebuah apartment di Taman Mas, Puchong. Nama Apartment tu Penaga Mas, owner jual Rm132k, dan markup loan Rm155k.. so seperti maklum.. bank akan bg 90% dr Rm155k so akan dapat Rm139k, so cashback yang die akan dapat nanti adalah dalam Rm7500.

tp yang bestnya tentang die nie, dalam ramai2 yang aku tolong dapatkan rumah, nie je yang bg perhargaan kat aku hahahaha

sedih kan?



Aku sertakan sekali gambar2 rumah die selepas di cuci...




pape pun, thanks bro sebab percayakan aku dah tak pernah timbulkan karenah sepanjang proses pembelian nie... thanks
Baca lagi...
 
Blogger Templates