Tuesday, November 19, 2013

Tenik OPM.... Ape tu??

Al-kisah...

Aku ada seorang kawan, Nama die Jack,jack dah berkahwin dan bulan lepas isteri die bersalin anak yang pertama..Alhamdulillah... anak lelaki.. tetapi jack tidak mempunyai budget yang mencukupi untuk membayar perbelanjaan bersalin dan barang2 baby.

So jack buat personal loan, kalu tak silap sy Rm13,000 dan installment Rm280 sebulan... Selepas membeli barang2 baby dan membayar2 bil hospital, jack berfikir, macam mane nak membayar installment bulanan personal loan tu. Die resah... tak boleh tido, tak lalu makan...

Lalu jack bertanya pada sy dan kebetulan pd masa tu sy ada satu unit rumah untuk dijual, tak perlu 10% deposit dan siap boleh markup loan.Jack pd mulanya ragu2 dan bimbang untuk ambik langkah nie, tp sy PAKSA jugak jack dan Jack pun mula la submitkan document utk proseskan loan, dan alhamdulillah... loan jack berjaya.

Mungkin rezeki baby yang dilahirkan, rumah yang jack beli sudah ada company yang sewa, dan kontrak selama 3 tahun denagn cash flow sebanyak plus minus Rm300 sebulan, dan dengan duit itu la Jack akan buat bayar installment personal loan die.

Ini la dikatakan TEKNIK OTHER PEOPLE MONEY (OPM).. hahahaha

1 comments:

kaykillua said...

Teknik penceritaan yang bagus! Sape-sape bace pon senang faham cara yang bro buat. *thumbs up*

Post a Comment

 
Blogger Templates