Tuesday, January 7, 2014

Dataran Atomobil, Shah Alam..l!!

Salam semua... Selamat Tahun Baru.

Tahun 2013 merupakan tahun yang amat bermakna bagi aku sebab rezeki melimpah2... alhamdulillah... aku juga byk berkongsi rezeki dgn kawan2...

Salah satu adalah kawan aku si Dean Ismail nie, aku dapatkan sebuah unit utk die kat Dataran Atomobil Shah Alam. Owner jual unit ni pada harga Rm 170,000, di sertakan sekali dengan penyewa yang sudah ikat kontrak selama 3 tahun.. dan bila aku check dgn banker aku.. alhamdulillah.. Market Value di dataran Atomobil adalah Rm190,000 so ape lagi.. mula la langkah nego untuk markup dan nego deposit dengan owner.


So dengan power dan hikmat petala langit yang aku ada, nego aku diterima.. owner bg markup loan dan deposit hanya 3%. so jom kita kira...

                                                Deposit 3%    = Rm5100
                                                Baki Balance  = Rm170k - Rm5100
                                                                      = Rm164,900

                                                Margin loan 90% dari Rm190k = Rm171k

                                                So Rm171,000 - Rm164900 = Rm6,100

Korang nampak tak, Si dean tu keluarkan Rm5100 je untuk deposit tp dapat extra Rm1000 bile loan disburse, so boleh la buat topuc bayar legal fee.

dan jom kira kira cashflow dan ROI die, Installment bulanan adalah Rm850,Penyewa yang ikat kontrak selama 3 tahun tu menyewa sebanyak Rm1150.

                                              So Cashflow die -  Rm1150 - Rm850 = Rm300

                                              So ROI = [(Rm1150 x 12)/170k] x 100%
                                                           = 8.12%

3 comments:

wmswm said...
This comment has been removed by the author.
wmswm said...

Salam bro..1150 ni kosong ke full furnish?
Kontrak 3 tahun ngan company ke? Yg ddk situ bangla?

Paih Aman said...

Salam, 1150 tu kosong, company yang kontrak kpd pekerja mereka dan indonesia yang duk sana

Post a Comment

 
Blogger Templates