Thursday, February 27, 2014

Tips Rahsia Mudah Lulus Loan dan Refinance Rumah.

Hi, Selamat Pagi..

Pagi nie aku rase happy sikit sebab semakin ramai kawan2 yang dah bukak mata utk melabur dalam ilmu.. so aku nak hadiahkan Tips Rahsia Mudah Lulus Loan dan Tips Refinance Rumah utk sesiapa yang membeli CD RahsiaEmpayarHartanah oleh Dr Shah Razali.

Selepas membuat pembayaran, sila email aku di mohdfaizaman@gmail.com sekalikan dengan bukti pembayaran utk aku foward Tips Rahsia Mudah Lulus Loan dan Tips Refinance Rumah.

Untuk yang berminat, boleh klik di sini -> http://bit.ly/1foZW0P

Baca lagi...

Wednesday, February 26, 2014

Rahsia Sifu Banyak Rumah

Salam, Selamat Pagi Semua

Pernah tak timbul persoalan di hati korang macam mane sifu-sifu hartanah nie mengembangkan investment mereka dalam bidang hartanah nie? Ye la, mesti korang ada terfikir nak jadi seperti mereka kan?

Contohnya aku, persoalan yang sering aku mempersoalkan adalah...


1 : Tidak cukup modal untuk down-payment 30% untuk pembelian rumah ke-3

2 : Bank tidak luluskan pinjaman kerana anda dilabelkan sebagai ‘high exposure’ atau komitmen hutang yang sangat tinggi

3 : Bank hanya berikan margin of finance (MOF) yang minima untuk pembelian rumah ke-3 (contoh: 70%, 60% sahaja)

4 : Pembayaran cukai yang banyak & tinggi

5 : Hendak mengembangkan lagi pelaburan hartanah sedia dan tidak tahu bagaimana

Kalau korang pun ada yang timbul persoalan seperti di atas, boleh dapatkan CD tentang RahsiaEmpayarHartanah dari Dr Shah Razali di sini -->
bitly.com/1foZW0P

Alhamdulillah, Setelah melihat penjelasan dari Dr Shah, Sekarang aku lebih jelas tentang apa yang aku boleh buat dalam bidang hartanah nie, macam mane nak pergi lebih jauh dan macam mane aku boleh menjadi seperti sifu2 yang mempunyai belasan rumah mahupun puluhan.

Baca lagi...

Tuesday, February 25, 2014

Beli rumah ke 3 dan seterusnya dengan MOF 90%

Hi, Salam... Selamat Pagi Semua.

Adakah korang tahu, untuk pembelian rumah ke 3, bank akan bagi margin of finance sebanyak 70% saja? ini bermaksud, korang kena bayar 30% downpayment.

Dan aku sering kali ditanya camne nak beli rumah ke 3 dan seterusnya menggunkan 90% loan... 

Salah satu adalah dengan mencari rumah 30% below market tp jika korang seorang owner, adakah anda nak jual property korang 30% below market? kes ni sgt2 jarang terjumpa...

Ada satu cara lagi adalah dengan Investment Holding Company (IHC), cara nie mmg byk menjimatkan korang dari segi modal, untuk ilmu nie korang boleh membeli CD yang dijual oleh Dr. Shah Razali (DSR).

Link utk membeli CD tentang IHC nie DISINI.


Baca lagi...

Monday, February 24, 2014

Bayar Cukai Taksiran Secara Online.

Hi, Selamat Petang kawan2,

Petang ni aku ada bayar Cukai Taksiran, dan aku ada bertanya kat kawan2, masih ramai yang guna cara oldschool yang itu g beratur panjang2.

kat sini aku nak ceritakan camne bayar Cukai Taksiran secara online. Aku guna M2U, so secara logiknya guna CIMB CLICK atau apa2 je, caranya lebih kurang je.


1. Login ke M2U dan Clik pada Account & Banking


2. Klik pada Bill Payment dan Make a One-Off Payment.


3. Cari Assessment di "View All Payees By Category"


4. Cari Majlis Perbadanan yang korang nak bayar, contoh kat sini, aku nak bayar kpd Majlis Perbadanan Subang Jaya.


5. Masukan detail dan makesure no acc betul dan nilai permbayaran.


6. Taaadaaaa!!!



Selamat Mencuba.
Baca lagi...

Apa itu Cukai Taksiran / Cukai Pintu?

Hi, Selamat Petang Semua,

Hari nie aku nak kongsikan ape tu Cukai Taksiran. Kalu korang boleh rujuk kat SINI, Cukai Taksiran tu bermaksud bayaran yang dikenakan kepada para penduduk oleh Pihak Berkuasa Tempatan.

Bayaran yang dikenakan ini bukanlah utk suka2 tp ianya di guna utk membiayai kos penyelengaraan bandar/kawasan seperti kos mengangkut sampah, membersihkan longkang, mengindahkan lanskap, membayar bil lampu jalan, menyelenggara lampu-lampu isyarat dan sebagainya.

 Apa beza Cukai Tanah dan Cukai Taksiran??

Kebanyakan kawan2 aku masih keliru antara Cukai Tanah dan Cukai Taksiran.

Sebenarnya, Cukai Taksiran juga dikenali sebagai Cukai Pintu perlu dibayar 2 kali setahun, Bayaran ini dikenakan oleh Kerajaan Negeri mengikut peruntukan Kanun Tanah Negara 1966 ,  Bill Cukai taksiran berwarna Biru.

Manakala Cukai Tanah adalah cukai atau bayaran yang dikenakan kpd individu yang mempunyai tanah persendirian. Cukai Tanah perlu dibayar sekali setahun dan ianya dibawah Akta Kerajaan Tempatan 1976. Bil Cukai Tanah berwarna Kuning.

Bila waktunya utk bayar??

2 kali setahun yang itu pada:

• Penggal Pertama (Setengah Tahun Pertama) - 1 Januari hingga 28 Februari
• Penggal Kedua (Setengah Tahun Kedua) - 1 Julai hingga 31 Ogos

Boleh ke Cukai Pintu ni dikecualikan??

Boleh jika ianya adalah

1) Rumah Ibadat (tempat awam untuk sembahyang)
2) Tanah Perkuburan atau krematorium awam
3) Sekolah awam
4) Tempat awam bagi maksud khairat atau bagi maksud sains,sastra atau seni halus
dan bukan untuk mendapatkan keuntungan

Macam mane nilai Cukai Taksiran ni dikira??

Ok, jumlah cukai ni dikria berdasarkan Kadar Peratus ke atas Nilai Tahunan, Nilai Tahunan ni adalah "Anggaran Kasar Sewa Tahunan" yang diperoleh oleh tuan tanah/tuan rumah.

Nilai Tahunan = Anggaran Sewa Kasar Sebulan x 12 bulan.

Kadar Peratusan pula adalah ditetapkan oleh kerajaan negeri.

so Cukai taksiran = Nilai Tahunan x Kadar Peratusan.

Contoh:

Nilai Tahunan = RM 4,800
Kadar % = 8.8%
Cukai Taksiran = RM 422.40 se tahun ATAU RM 211.20 setiap 6 bulan

Macam mane jika hartanah yang tidak didiami atau tidak diperoleh keuntungan??

Cukai taksiran tetap dikenakan walaupun sesebuah bangunan atau rumah itu kosong. Walaubagaimanapun, jika bangunan tersebut kosong , pemilik boleh memohon tuntutan remisi ke atas tempoh kekosongan dengan memberi notis bertulis kepada Majlis di dalam tempoh tujuh (7) hari bermula dari tarikh bangunan itu dikosongkan.

Apa akibat jika tidak membayar Cukai Taksiran nie??

Jika anda masih lagi belum membuat bayaran selepas menerima Notis (Borang E), waran tahanan akan dikeluarkan kepada anda dan kos waran sebanyak 10% atas jumlah tunggakan cukai akan dikenakan.  Waran ini membolehkan pegawai MPM diberi kuasa melaksanakan tindakan-tindakan berikut :
    a) Merampas (menyita) harta mudah alih yang ada di dalam bangunan
    b) Melelong bangunan / tanah melalui pendaftar pelelong yang dilantik oleh pihak Majlis.

* So nasihat aku, jangan pandang remeh kepada Cukai Taksiran nie ye..




Baca lagi...

Wednesday, February 19, 2014

Langkah-Langkah Membeli Hartanah

Hi, Selamat Petang Semua.

Kat sini aku nak share satu pic yang menarik perhatian aku, ia menunjukan langkah2 untuk membeli sebuah hartanah/rumah. Mungkin kawan2 yang mahu berjinak2 dalam hartanah akan lebih jelas lepas tgk pic nie.

Kat sini aku nak tekankan yang paling penting adalah step pertama dan kedua...yang itu, check dulu kekuatan kewangan kita.

So kawan2, please jangan main redah sahaja, dan belajar macam mane untuk kira Debt Service Ratio (DSR).




Baca lagi...

Thursday, February 13, 2014

Faktor Pemilihan Rumah.

Hi, Selamat Petang Semua,

Sekarang musim panas kan? dah beberapa hari hujan tak turun.. Aku perhatikan rumput kat office aku kebanyakan dah kering, tp jgn disebabkan tu korang semua pun panas.. nak marah2.. hehehehe mane la tau, musim panas nie, semua benda kita buat tak jadi... nak keluar panas, duk dalam rumah panas, macam2 la panas...

Ok, Enough! Hari nie aku nak share sikit tips utk memilih kediamanan (Rumah) yang biasa kita boleh tgk, dan tips ini boleh diaplikasikan pada rumah yang kita nak duduk sendiri atau untuk investment (sewa atau flip lepas beberapa tahun) .

Kebiasaan kita selalu dengan kalu nak cari rumah mestilah tgk LOKASI... LOKASI... dan LOKASI, tp tu secara menyeluruh, so ramai gak yang tertanya, lokasi yang macam mane terbaek.

Ok, Jom senaraikan...

  • Kemudahan Asas
Kemudahan asas adalah perkara paling penting yang patut diambil berat, contohnya jarak rumah ke tenpat kerja, ke perhentian bus or LRT or KTM, Jarak rumah ke kedai, dan jgn ketinggalan utk perhatikan adalah jarak rumah yang nak beli dari surau/masjid.

  • Kejiranan
Kejiranan yang friendly akan memberi kita keselesaan untuk stay die sesuatu lokasi, contohnya jika kita ditimpa masalah, boleh la mintak tolong dari jiran, ataupun jika kita balik kg, jiran jugak boleh menjadi pemerhati kpd rumah kita,

Teringat kembali jika di kg aku, jiran akan tinggalkan kunci kpd family aku untuk bukakan lampu time malam untuk menunjukan rumah tu bukan kosong, tp friendly nie perlu lah pertempat... jgn la kul1 pagi pun masih bertandang di rumah kita, tu kurang ajar namanya hehehehe.

Populasi kaum jugak menjadi salah satu faktor.

  • Capital Appreciation  
Capital Appreciation bermaksud kenaikan harga pasaran sesuatu tempat tu, Semakin bertambah masa semakin bertambah harga, itu lah yang kita nak cari.

Kita tak jangka apa yang akan berlaku kemudian, mungkin kita bertukar kerja ke tempat lain atau sebagainya, so dari capital appreciation yang tinggi nie la kita dapat buat duit lebih.

Done!

Sebenarnya banyak lagi ciri2 yang patut kita ambik kisah, tp bg aku yang tiga nie dah memandai kot, kalu cerewet sgt.. mmg sampai ke sudah la korang tak terbeli rumah. hahahahaha 

Baca lagi...

Wednesday, February 5, 2014

Vistaria Apartment, Puchong Perdana.

Salam, Selamat Malam Semua,

Sebelum tidur, aku nak kongsikan satu post dari salah seorang kawan yang aku carikan rumah untuk die,

Rumah yang die beli di Vistaria Apartment, Puchong Perdana, Kawasan yang pesat naik dengan LRT dan Millennia City.


Pada mulanya aku bukak kepada org, tp mungkin orang tak nampak ape yang aku nampak, ada yang datang dan pergi.. tp Insya'allah siap projek2 yang sedang giat dijalankan nie, mmg harga akan kebabom la...

Kawan aku nie beli unit ni dengan harga Rm225k, dengan deposit 5% (Rm11,250), dan markup loan Rm250k, Jom kita kira.

Selling Price Rm225k - 5% = Rm213,750 ( Baki yang perlu diselesaikan)
Markup Loan 90% dari 250k = Rm225,000.
So Rm225k-Rm213,750 = Rm11,250

Ini bermakna die akan dapat balik duit yang die telah bayar sebagai downpayment, so tak la rase rugi sgt., , ini la dikatakan beli rumah tanpa modal walaupun tak dapat cashback tp takpe... asalkan tak membebankan kita... sebab owner mintak 5% je deposit, then boleh markup plak tu

dan tak sampai seminggu aku dapatkan penyewa, penat juga nak siapkan rumah ni sebab ada beberapa benda yang kurang dan rosak tp Alhamdulillah.. aku dapat cari Bilik Master Rm600, Bilik Medium Rm400, Bilik Small Rm350, Total Rm1350

Akhirnya dapat jugak perhargaan dari kawan aku nie.





Thanks Bro.


Baca lagi...

Tuesday, February 4, 2014

Cara bank kira kelayakan loan rumah untuk Pemilik Perniagaan.

Salam, Selamat petang semua.

Hari nie aku cam rajin je untuk bercerita tentang macam mane bank akan kira kelayakan kita untuk membuat pinjaman perumahan. Document yang diperlukan, korang boleh dapati di SINI.

Tp kalu korang tahu apa dokumen yang perlu tanpa tahu macam mane ianya dikira mungkin peluang utk lulus tu agak sukar, jadi kat sini aku akan ceritakan serba sedikit.

Sebelum tu, aku nak korang tau yang penggiraan nie bergantung pd bank, dan setiap bank mempunyai sistem perngiraan yang berbeza tp basicnya adalah sama.

PERTAMA!

Bank akan mintak bank statement syarikat kita selama 6 bulan kan? Ini kerana bank akan jumlahkan semua total income selama 6 bulan tu dan dapatkan purata income sebulan. katakan income sebulan syarikat kita adalah 20k.. so (20k x 6 bulan)/ 6 bulan = 20k

KEDUA!

Daripada jumpa purata 20k tu, bank akan darabkan dengan 20% (Anggaran keuntungan bisnes),
so 20k x 20% = Rm 4,000

KETIGA!

Daripada jumlah Rm 4,000 tu, bank akan 65% sahaja, 65% ini adalah mengikut polisi bank masing2,
so 65% daripada RM4,000 adalah Rm 2,600.

jadi komitmen yang boleh kita tanggung setiap bulan utk loan perumahan ini adalah sebanyak Rm 2,600.. dan sekiranga kita ada sebuah kereta yang bulanannya sebanyak Rm 800, maka Rm2,600 tu tolak la dengan Rm 800.

Hahahahaha so macam mane? senang ke nak buat apply loan rumah?


Baca lagi...
 
Blogger Templates