Thursday, February 13, 2014

Faktor Pemilihan Rumah.

Hi, Selamat Petang Semua,

Sekarang musim panas kan? dah beberapa hari hujan tak turun.. Aku perhatikan rumput kat office aku kebanyakan dah kering, tp jgn disebabkan tu korang semua pun panas.. nak marah2.. hehehehe mane la tau, musim panas nie, semua benda kita buat tak jadi... nak keluar panas, duk dalam rumah panas, macam2 la panas...

Ok, Enough! Hari nie aku nak share sikit tips utk memilih kediamanan (Rumah) yang biasa kita boleh tgk, dan tips ini boleh diaplikasikan pada rumah yang kita nak duduk sendiri atau untuk investment (sewa atau flip lepas beberapa tahun) .

Kebiasaan kita selalu dengan kalu nak cari rumah mestilah tgk LOKASI... LOKASI... dan LOKASI, tp tu secara menyeluruh, so ramai gak yang tertanya, lokasi yang macam mane terbaek.

Ok, Jom senaraikan...

  • Kemudahan Asas
Kemudahan asas adalah perkara paling penting yang patut diambil berat, contohnya jarak rumah ke tenpat kerja, ke perhentian bus or LRT or KTM, Jarak rumah ke kedai, dan jgn ketinggalan utk perhatikan adalah jarak rumah yang nak beli dari surau/masjid.

  • Kejiranan
Kejiranan yang friendly akan memberi kita keselesaan untuk stay die sesuatu lokasi, contohnya jika kita ditimpa masalah, boleh la mintak tolong dari jiran, ataupun jika kita balik kg, jiran jugak boleh menjadi pemerhati kpd rumah kita,

Teringat kembali jika di kg aku, jiran akan tinggalkan kunci kpd family aku untuk bukakan lampu time malam untuk menunjukan rumah tu bukan kosong, tp friendly nie perlu lah pertempat... jgn la kul1 pagi pun masih bertandang di rumah kita, tu kurang ajar namanya hehehehe.

Populasi kaum jugak menjadi salah satu faktor.

  • Capital Appreciation  
Capital Appreciation bermaksud kenaikan harga pasaran sesuatu tempat tu, Semakin bertambah masa semakin bertambah harga, itu lah yang kita nak cari.

Kita tak jangka apa yang akan berlaku kemudian, mungkin kita bertukar kerja ke tempat lain atau sebagainya, so dari capital appreciation yang tinggi nie la kita dapat buat duit lebih.

Done!

Sebenarnya banyak lagi ciri2 yang patut kita ambik kisah, tp bg aku yang tiga nie dah memandai kot, kalu cerewet sgt.. mmg sampai ke sudah la korang tak terbeli rumah. hahahahaha 

1 comments:

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

Post a Comment

 
Blogger Templates