Tuesday, March 18, 2014

Beli kereta secara tunai.

Salam, Selamat Pagi Semua,

Hari nie aku nak bercerita tentang pembelian kereta secara tunai, Insya'allah aku nak cuba buat plan nie, kalu menjadi mungkin boleh menjadi ikutan kawan2.

Ok, bg korang mane lagi untung? Beli kereta tunai (tp 2nd hand), beli kereta baru [pinjaman penuh, RM0 byr muka] atau kereta baru [byr muka 10% + pinjaman selama 7 thn]?

Aku nak cuba kupas beli kereta second hand secara tunai dulu. Cara die seperti nie, aku perlu beli sebuah kereta secara cash so setiap bulanan aku tak perlu bayar installment kat bank dan kereta yang aku pakai sekarang nie kena jual la, so installment bulanan yang aku sepatutnya bayar kat bank tu aku simpan dalam bank selama setahun. faham tak?

Jom aku explain dalam perkiraan..

Refer kepada hari nie, Sebuah kereta Proton Gen2 tahun 2005 adalah Rm14,000. dan kita ambik anggaran kadar % susut harga kereta by year adalah 10% (tp nie perlu tgk keadaan ekonomi dan pasaran kereta).

Tahun Pertama : RM14,000
Tahun Kedua   : RM12,600
Tahun Ketiga   : RM11,340 dan seterusnya....

Ok, katakan sekarang aku memiliki sebuah Proton Preve yang installment bulanan die RM760.

Tahun Pertama: Rm760 x 12 = RM9,120
================================================================

Tahun Pertama aku memiliki Kereta Gen2 cash Rm14,000,

Pada Tahun Kedua aku jual RM12,600 (kira nilai susut 10%) + RM9,120 (simpanan yang sepatutnya bayar Installment Bank)

Tahun kedua aku mempunyai RM21,720. Mungkin boleh membeli sebuah Proton Persona.
================================================================

Tahun Ketiga aku jual Proton Persona tu dengan harga RM19,548 (harga selepas susut 10%)

Then ditambahkan dengan simpanan RM9,120 = Rm28,668.
================================================================

Tahun keempat aku jual kereta dengan harga RM25,801 (harga selepas susut 10%)

Then ditambahkan dengan simpanan RM9,120 = Rm34,921 dan seterusnya....

================================================================

Mungkin bg sesetangah orang cara nie leceh, tp cuba korang bayangkan korang memiliki kereta cash yang tak perlu dibayar bulanan... Insya'allah aku akan simpan Rm760 sebulan dan bakal isteri akan kumpul Rm700 sebulan, so by tahun ke 5 dah dapat nilai kereta lebih kurang 90k lebih (BMW second hand)

Doakan aku ye kawan2....

4 comments:

Adikchiek said...

Moga berjaya... :-). ..sye pun target nak beli kete cash gak..axia je..insyaalah lepas 5tahun dah Settle loan rumah...after dapat pasif income sewa rumah...he he..sye memang minat tul bab2 pengurusan kewangan dan hartanah nie... Target bebas kewangan dlm masa 10thn dari sekarang.. Moga2 Allah permudahkan jalan...amin..

Agustina Lucky said...

Kumpulan Gambar Vagina Perawan dan Yang Sudah Tidak Perawan


Foto Mesra Payudara Bugil dan Telanjang Bella Shofie Terbaru


Gambar Bugil Wanita Asia Cantik Dan Mulus Sexy


Dian indri, seorang istri berjilbab dari lereng lawu


Kumpulan Foto Tante Girang Hot sedang Tidur Telanjang Tanpa Busana yuk..!!


199 Foto Bugil Gadis Arab Pamer Memek Berbulu Lebat


Foto Hot Susu Tante Janda Kembang Cantik Dan Seksi


Ayumi Pose Telanjang Sambil Mandi Dikolam Renang


Foto Payudara atau Toket Gede Cewek Jepang


Download Kumpulan Foto Cewek Jilbab Nungging


Foto Bugil Tante Girang Lagi Di entot dan di jilat memeknya


Inilah foto hot ngetot memek mulus gadis pangilan


Mulus Basah Memek mulus Cewek Bugil Foto Memek


Kumpulan Foto Memek dan Vagina Gadis Perawan Hot


Koleksi Foto Pramugari Seksi Pamer Payudara Montok


Pose Panas Gadis-Gadis Cantik pamer Payudara Besar


Gambar Foto Julia Perez Bugil Kelihatan Payudara Besar


Foto Bugil ABG Terseksi dan Tercantik Tanpa Sensor


Gadis Perawan Nakal Ngentot Gaya Baru Ngangkang


Kummpulan Foto Bugil Hot Artis Wanita dari Negara Arab


ABG Bugil Dan Gadis Bispak Jago Ngentot With Toket Gede


Video bokep tante girang artis indonesia foto bugil memek


Bispak Montok Telanjang dikamar Hotel Memek Basah


Lina Pamer Memek Mulus Ayam Kampus Kota Depok

Ridz Ayeop said...

Nanti nak cari tayar lain kali, cuba website https://mytayar.com

Ada banyak kedai di kawasan Lembah Klang, Johor Bharu, Ipoh, Seremban dan Pulau Pinang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan termasuk GST, tayar dan lain2 seperti yang dinyatakan mengikut kategori. Tiada ruang akan ditipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website. 

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar. 

Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai bila kerja dah siap.

Cara jimat, mudah dan telus untuk membeli tayar.

Ridz Ayeop said...

Nanti nak cari tayar lain kali, cuba website https://mytayar.com

Ada banyak kedai di kawasan Lembah Klang, Johor Bharu, Ipoh, Seremban dan Pulau Pinang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan termasuk GST, tayar dan lain2 seperti yang dinyatakan mengikut kategori. Tiada ruang akan ditipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website. 

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar. 

Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai bila kerja dah siap.

Cara jimat, mudah dan telus untuk membeli tayar.

Post a Comment

 
Blogger Templates