Tuesday, May 27, 2014

Apa itu Exit Plan dan Safety Plan??

Salam dan Selamat Tengah hari kawan-kawan..

Minggu lepas aku dapat soalan macam nie.

"assalam bro paih, nak belajar sikit,keberanian-keberanian nak beli rumah n buat sublet ni datang dari mana?tak takut ke kalau penyewa xnak sewa sedangkan di bank tetap kena bayar bulan2 rumah yang 2-3 biji tu.tq bro.ada kata-kata mandrem ke paih hehe"


ada ke aku bg jawapan dgn gambarkan situasi dalam tandas. hahahaha

katakan kita nak buang air besar, kenapa kita berani bercangkung atas tandas duduk? tak takut jatuh ke? tak takut kaki masuk dalam lubang ke?

so sebab tu lah pentingnya kita ambik langkah2 keselamatan seperti posisi duduk, jgn cangkung depan sgt.. jgn cangkung belakang sgt... hahahahaha

then sebelum kita pilih tandas tu mesti la kita check dlu kan, kukuh tak mangkuk tu, ada air ke tak dalam tandas tu, ada tisu ke tak... so same la dgn hartanah subsale nie, kita mesti la akan check dlu market sewa kat sana macam mane, ape kelebihan dan kelemahan kawasan tu, camne capital appreciation die, tak kan kita nak main beli je..

faham tak? safety plan tu mesti ada, duit cashflow jgn la membazir, simpan sikit utk kes situasi seperti yang ditanye tu... dan sebab tu jugak ramai usahawan yang berjaya die akan bukak beberapa cabang bisnes, so that if one of they bigness loss, boleh la tampung dengan bisnes lain dlu sementara naikan atau memperbaiki balik bisnes yang loss td tu..

tu pendapat aku.

0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates