Friday, June 20, 2014

Cash Flow Sebenar?

HI, Salam Jumaat Semua.

Hari nie aku nak share berkenaan Cash flow sebenar. Kadang2 kita tidak memandang berat cashflow yang diperoleh. tanggapan kita Sewa-installment = cahsflow... Sebenarnya salah sebab cashflow sebenar adalah cashflow yang kita kira selepas ditolak semua kos yang patut kita tanggung.

Kos yang aku maksudkan adalah seperti Bil TNB, SYABAS, Indah Water, kos baiki rumah dan perabot. Jika kos ini dikeluarkan dari poket kita so maknanya ia adalah kos yang membebankan, dan perlu ditolak dr cashflow sewa yang kita dapat sebulan.

Kat sini aku nak share gambar dr Excell Sheet yang aku guna setiap bulan, mungkin ada kawan2 yang boleh improvekan lagi excell Sheet aku nie, takut ada kos yang aku tak ambik kira.

Untuk yang nak Excell Sheet nie, boleh emailkan kat aku mohdfaizbinaman@gmail.com or boleh add aku di facebook .



 Thanks


Baca lagi...

Friday, June 6, 2014

Sublet Tanpa Modal.

Salam Jumaat..Semua dah selesai tunaikan solat jumaat ke? 

Ada seorang teman whatsapp dan tanye macam mane nak buat sublet tp duit modal tak ada?

Bg aku setiap masalah ada penyelesaian die.. Nak diceritakan dulu ada seorang usahawan kereta sewa ni, tak de modal nak beli kereta utk bisnes kereta sewa die, so nak tau ape yang di buat? Dia tolong carikan customer dan passkan kpd tokey kereta sewa yang sedia ada, dapatlah komisyen sikit2... Then dr situ die kumpul duit, dan bermula lah sebagai seorang usahawan kereta sewa..korang boleh tau kan siapa?

Same jugak dengan sublet, kalu tak de modal, korang boleh guna OPM.. Other People Money..Kadang2 ramai je nak buat income.. Modal ada tp mungkin masa tak ada atau mungkin tak tahu caranya..

So ambik kelebihan tu untuk korang JV, cari rumah yang owner agree untuk disubletkan.. Bile dah dapat.. Cari partner JV explain syarat2 dan buat aggrement..Persetujuaan dan syarat2 mungkin berbeza mengikut persetujuan.

Katakan modal die, kita uruskan.. Mungkin Keuntungan boleh dibahagikan 30%-70%.. Dr situ la kita boleh kumpul modal slow2.. Jgn terlalu terburu2..

Just slow n steady!
Baca lagi...
 
Blogger Templates