Sunday, September 28, 2014

Fasa 2 Bisnes Sublet - Kemahiran Berunding

Salam,

Malam nie aku ada dapat satu soalan.. sebelum ni ramai yang tanye benda yang sama dan ni buat aku terfikir, ada baiknya jika aku bg tips2 kat sini then bila ada lagi soalan macam nie, aku boleh mintak diorang refer kat sini..

Untuk mendapatkan unit sublet ni pada permulaannya sahaja yang susah, aku bayangkan bahawa untuk mendapatkan unit pertama nie korang mungkin tak tahu macam mane nak "Sembang" apa yang sepatutnya korang buat dengan unit tu bile owner tanyakan banyak soalan.

"Sembang" yang aku maksudkan kat sini adalah macam mane korang nak menjawab dan mengoreng soalan-soalan seperti "ape next step lepas dapat unit", "siapa yang korang akan masukan sebagai penyewa", "macam mane korang nak jaga rumah ni", "berapa korang sewakan" dan sebagainya.. disebabkan korang tak de pengalaman lagi.. korang tak tahu macam mana nak sembang utk yakinkan owner.

Then setelah pengalaman unit sublet pertama, aku percaya korang akan byk buat mistake dan dengan itu secara automatik korang akan datang keyakinan untuk "Sembang" dengan owner untuk unit yang kedua, and then lepas korang dah ada beberapa unit, owner plak yang akan cari korang untuk subletkan unit diorg tp cara tu nanti aku akan ajarkan.. so utk sementara nie, aku akan ajarkan tips2 dapatkan unit sublet.

First sekali korang kena cuba2 selidik ketika bersembang2 dengan owner pada permulaan site visit tu, tanye die adakah die mengalami kesukaran dengan penyewa sebelum ini seperti jarak tempat tinggal dengan rumah sewa, tiada masa, kurang mahir uruskan penyewa dan sebagainya.. Then baru cuba counter attack dengan tips no 3 aku.

Diantaranya tips2 yang aku rase ok adalah:

  • Cuba buat networking dengan agen-agen hartanah di kawasan yang korang nak deal tu.. sebab agen hartanah adalah salah satu cara korang nak yakinkan owner untuk subletkan unit die.. agen hartanah dan ada pengalaman ( owner pasti lebih yakin).
  • Cuba buat satu portfolio dan snap gambar2 rumah sebelum dan selepas korang disubletkan..gambar2 tu untuk menunjukan yang gambar rumah owner yang kosong dan anda penuhi dengan barang... ini paling berkesan kalu unit sebelum tu mmg hancus dan korang makeupkan balik unit tu ( untuk first unit, boleh pinjam atau buat2 je portfolio tu)
  • Nyatakan kpd owner kelebihan sublet, Pertama.. segala masalah korang yang akan selesaikan seperti lampu, tombol rosak,sink tersumbat, Kedua.. masa owner tak dibuang dengan uruskan rumah sewa, Ketiga..jika tiada penyewa korang tetap akan bayar, Keempat..owner hanya perlu tunggu duit sewa tiap2 bulan sahaja, Kelima..rumah akan lebih terjaga sebab kita akan selalu pantau, Keenam Segala karenah penyewa kita akan uruskan tanpa libatkan owner... untuk tips nie korang kena yakinkan owner die akan win-lose situation.. korang yang jaga rumah die dapat duit.
  • Cuba gelapkan mata owner dengan kontrak 3 tahun.. so selama tiga tahun owner tak perlu mencari penyewa atau melayan karenah penyewa... tips ni paling aku suke.

Kalu ada tips yang aku terlintas, akan aku listkan kat sini... tgh tak de idea sgt sebab dah lame tak cari unit sublet, biasanya owner yang akan contct aku...

Kalau korang ada tips utk ditambah sila nyatakan kat komen, so aku boleh tambahkan... boleh share2 ilmu yang mungkin aku tak tahu...dan tolong kawan2 kita yang baru nak belajar nie.. Tolong ye...

(p/s - jgn sesekali bagitahu berapa keuntungan atau sewa yang akan dikenakan kpd penyewa)
Baca lagi...

Saturday, September 27, 2014

Penyewa cari Penyewa... Acaner tu?

Salam dan Selamat Petang...

Antara kelebihan mempunyai penyewa student atau di lokasi berdekatan dengan Kolej atau Universiti adalah market penyewa kita menjadi luas dan ada cara untuk memudahkan kita mencari penyewa.

Selain dari menampal iklan bus stop kolej atau universiti.. kita boleh pasang seorang atau beberapa pelajar untuk mencarikan penyewa untuk kita... then komisyen akan diberikan berdasarkan berapa penyewa yang mereka dapat cari.

Contohnya... aku akan berikan Rm100 jika penyewa dapat mencari seorang penyewa.. walaupun kos terpaksa dikeluarkan, bg aku kita akan lebih senang dan tak terkejar2 untuk mencari penyewa... selain itu kita jugak dapat berkongsi rezeki dengan pelajar aku.. tu yang penting sebenarnya...


Penyewa aku yang nie ni dah 4 orang penyewa die carikan dalam bulan nie, so maknanya bulan ni sahaja die dah buat income sebanyak Rm400 hahahaha bg seorang student.. Rm400 tu dah kira banyak tu... Petang tadi ada seorang lagi penyewa yang die cari untuk dimasukan ke dalam unit yang baru aku dapat hujung bulan nie..

Hebat kan? rumah belum dapat tp penyewa dah ada...


Baca lagi...

Thursday, September 25, 2014

Fasa 1 Bisnes Sublet - Kenalpasti Lokasi Part 2

Salam dan Selamat Malam Semua..

Mesti korang perasan yang layout blog ni dah byk berubah.. aku patut berterima kasih banyak kpd kawan dari kampung aku ni sebab die saja2 tolong makeupkan aku punya blog sampai sebegini rupa tanpa sebarang fee...tp mungkin aku kena belanja makan bile balik kg nanti hehehehe

Terima Kasih Fakrul!! Banyak jasa mu tolong aku makeup blog nie...

Dari Bisnes Sublet Part 1 hari tu, aku dah berjanji jika komen kat post tu mencecah 10 orang, aku akan share kesinambungan tips tu.. hehehehe orang yang ke 10 adalah Muhammad Ghazali pada 18 September 2014 tp maaf sebab baru sekarang aku berkesempatan utk tulis post nie.

OK! Macam mane kita nak tahu sesuatu tempat tu sesuai utk disubletkan by kepala atau by bilik?

Cara aku adalah buat IKLAN DUMMY.. korang boleh buat dummy iklan die Mudah.my, Ibilik atau pun notis board.. korang kena tahu juga, ada sesetengah tempat tu mungkin boleh iklan sewa bilik/kepala di internet(mudah.my/ibilik) dan ada juga sesetengah tempat tak boleh jalan kalau iklan di internet tp kalu iklan di notis board bawah apartment mmg cepat je orang call.. so tu kena tengok baik2...

Untuk iklan tu korang boleh buat dua dummy iklan.. satu, korang bg sewa by bilik... katakan kita ambik contoh apartment yang 950sqft dan ada 3 bilik dua bilik air...  korang try la test letak sewa dengan kadar yang berpatutan.. seperti Bilik Master Rm550.. Bilik Medium Rm400.. Bilik Small Rm350... kalau yang call tu nak sewa satu bilik tp sewa berdua dengan kawan die, so pandai2 la die share harga sewa..

Then sama jugak seperti iklan by kepala, cuba tgk saiz bilik.. kalu 950sqft rasenya boleh masukan 4 orang di bilik master.. 2 orang di bilik medium dan 2 orang di bilik small..  dan katakan sewa seorang adalah Rm220.. total dah Rm1760

Cuba tunggu dalam seminggu dan tengok yang mane banyak panggilan... yang by bilik atau by kepala byk dapat sambutan.. dan dari pengalaman aku... rumah yang disewa by kepala ni kebanyakan die sesuai untuk lelaki, ini disebabkan lelaki die tak kisah kalu stay satu bilik dengan orang die tak kenal... diorang akan cepat je berkawan... berlainan dengan perempuan... mereka kadang2 tak suke atau tak ngam dengan orang yang baru dikenali.

*Next posting aku akan share dlu Fasa 2 dalam Sublet then baru aku akan ceritakan tentang macam mane aku buat Sublet Tanpa Modal dan macam mane cara nak berunding dengan owner supaya owner setuju letgo rumah tu dijadikan Sublet... TUNGGU!!


Baca lagi...

Monday, September 22, 2014

Bangkit Setelah Jatuh...

Salam dan Selamat Pagi Semua...

Malam nie aku ada dapat mesej di facebook dari seorang kawan baru.. die baru add aku.. beliau dari Kelantan dan berhijrah ke ibu kota untuk memulakan hidup baru setelah jatuh...

Jatuh kat sini bermaksud kegagalan dalam berbisnes... orang yang macam nie mmg aku kagum.. walaupun pernah mengalami peritnya kegagalan tu namun die masih kuat dah gagah utk menumpuh kehidupan untuk isteri dan anak2...

Aku sangat berbesar hati jika dapat menolong beliau sebab kadang2 bile orang yang merasa peritnya kegagalan nie, dia akan lagi maju kedepan.. dan bukan seperti kita yang masih main2 dan tak ambik serius dalam berbisnes (bukan semua).


Aku doakan semoga beliau maju dan berjaya dalam apa jua beliau ceburi, ambik pengalaman pahit tu sebagai pengajaran dan pelajaran.. insya'allah ALLAH S.W.T dah ada perancangan-NYA.
Baca lagi...

Friday, September 19, 2014

Perlu Ke Aku Buat Kelas or Seminar?

Salam Jumaat Semua...

Pagi nie aku terpikir, memandangkan mmg ramai yang selalu PM di facebook dan email aku untuk bertanya adakah aku ada buat kelas or seminar, so ada baiknya jugak aku buat kelas atau small TT untuk kita lepak2 santai sembang pasal hartanah kursus dalam bidang sublet, lelong or subsale.. sebab tu je yang aku fokuskan selama nie..

Memang prinsip aku kurangkan pendengar sebab kalau ramai-ramai.. aku tak boleh bg fokus kat semua orang... ramai yang mesej aku dan bagitahu, mereka dah pergi beberapa seminar tp kurang faham atau takut nak take action sebab kurang jelas... bg aku ini terjadi mungkin masalah mereka tak di fokuskan oleh pengajar, itu yang membuat mereka kurang yakin.

Seperti cara aku, aku suke sorang atau dua orang datang belajar.. selepas aku kongsi ilmu dan pengalaman aku... aku cuba dengar masalah dan tolong mereka jika ada masalah atau kuraguan yang menghalang mereka dari ambik first step.

Ini salah seorang yang belajar face to face dengan aku.


dan ini plak contoh PM yang selalu aku terima.. kadang2 sehari dalam 10 hingga 15 orang yang akan mesej utk bertanyakan kelas or TT. Kalu korang rase aku perlu buat kelas atau seminar boleh la komen kat bawah... insya'allah 10 orang yang komen dulu.. aku akan ajak lepak.





*Doctor pun berminat nak buat sublet hehehehhe

Baca lagi...

Comeback ke Arena Lelong dengan Kemenangan Bergaya..

Salam... Selamat Pagi...

Jam menunjukan sekarang dah 4am... baru sempat nak update tentang peristiwa di lelongan hari nie..

Dua hari lepas, aku ada ternampak satu unit rumah lelong yang agak menarik harganya... dan aku tahu biasanya kalau harga terlalu below market ni akan menarik ramai perhatian bidder... tp takpe.. cuba dulu sebelum mengaku kalah...

Unit yang dilelong tu adalah di Apartment Penaga Mas.. terletak di Taman Mas, Puchong... Kalau korang biasa follow blog aku.. aku pernah jual sebuah unit di SINI


Reserve Price unit ni adalah sebanyak Rm83,000 dan ada tunggakan maintenance lebih kurang 8k.. tunggakan ni byk disebabkan unit ni tak pernah diduduki oleh owner dan maintenance fee mmg tak pernah dibayar... bile aku tanye maintenance office, diorg cakap owner mmg dah tak boleh nak trace.. so kalau owner memang tak boleh trace dah..lepas menang je bid lelong unit nie...aku mmg akan terus pecah masuk (walaupun salah sebenarnya).


 Lelongan ni dibuat di Jalan Raja Laut, KL... sampai je kat sana jumpa beberapa orang kawan yang mmg otai dalam bidang lelong nie... aku ni ikan bilis je.. baru 4 kali pernah menang dalam arena lelong..rase rendah diri je td.. tp perasaan aku kuat menyatakan aku boleh menang unit ni.. then bile syok2 sembang dgn kawan2 lame ada beberapa orang ulat yang mewakilkan salah seorang bidder nie offer untuk bayar RM1,500 supaya aku tarik diri.

Pendapat aku Rm1500 tu sikit so aku nego balik dengan mintak Rm3,000 then barulah aku tarik diri.. lepas keluarkan sekali skill "Nak ambik, tak nak sudah".. baru lah deal tu berjaya..

Bidder yang masuk unit adalah seramai 6 orang.. so masing2 ada yang mintak Rm1500.. ada yang mintak Rm2000... then semua orang berpakat untuk tarik diri dan biar seorang je bidder yang masuk(yang sanggup bayar aku 3k).

Tapi malangnye bile turn unit tu dilelong.. salah seorang bidder tu mungkir janji dgn angkat paddle untuk bid sama so secara automatik perjanjian utk tarik diri tu terbatal dan aku pun lawan la jugak.

Daripada reserve price Rm83k.. naik kepada Rm113k dan Alhamdulillah.. aku menang dalam pertarungan 6 penjuru tu.. hehehehe agak terkejut sebab aku rase bidder lain lagi mempunyai capital yang lagi tinggi tp mungkin dah rezeki aku...

Aku masih menunggu market value yang terkini dari banker tp yang for sure market value Rm155k boleh dapat jika aku refer kpd kes unit yang aku jual tahun lepas, dan bile refer kepada Mudah.my.. ada owner yang dah jual 160k hingga 170k sekarang....


Katakan dah bayar 10%... so balance yang perlu diselesaikan by loan adalah RM101700... dan kita ambik purata selling price di Mudah.my adalah Rm165,000... so anggaran keuntungan kasar yang diperoleh adalah RM63300!!!  (anggaran nie belum ditolak RGPT, Legal Fee, Repair dan sebagainya). Berbaloi tak agak2 korang?

Katakan tolak 15k untuk repair dan legal fee.. and waive RPGT... so masih ada baki untung dalam Rm48,300!!! Rm48,300 bahagi dengan 12 bulan bersamaan gaji sebulan Rm4025!!!

Selain kemenangan nie, boleh jugak aku berjumpa dengan otai lelong Hafiz Agen Lelong... Selain Wan Infolelong, Hafiz byk mengajar aku tentang lelong.. Terima kasih bro.. lame tak jumpa.. rindu dengan ketawa besar ko tu.. hehehehe


Dia panggil aku Raja Sublet Mentari Court??  Perli ke ape tu.. hehehehehe


Baca lagi...

Tuesday, September 16, 2014

Fasa 1 Bisnes Sublet - Kenalpasti Lokasi Part 1

Salam dan Selamat Malam kepada semua pembaca setia (ada ke?) hahahahhaa

Aku sering kali mendapat pertanyaan

 "AsSalam broder. Bleh tak nak kecek ilmu untuk memulakan perniagaan sublet ni. Ape yang perlu saya lakukan."

"Salam Tuan, Saya azli dari kepong, boleh saya bertanya macam mana untuk memulakan sublet? dan ape tu sublet?"

Seperti yang korang dah tahu, sublet tu bermaksud sewa ke atas sewa. Jika kita refer kepada buku panduan lengkap bisnes sublet oleh Wan Infolelong, ia dinyatakan sebagai kerja-kerja menyewakan sebahagian atau keseluruhan rumah/apartment/tanah/ kepada pihak ketiga bg tujuan menampung sewa yang ditetapkan oleh  tuan rumah.

ok, ada faham?

Malam nie aku akan explain macam mana aku start dan kenalpasti sesuatu tempat tu sesuai dijadikan sublet. Korang kena tau bukan semua tempat sesuai dibuat sublet..tempat yang amat sesuai adalah seperti kawasan yang berdekatan dengan kemudahan awam, tempat belajar seperti universiti atau kolej, KTM, LRT, Hospital dan sebagainya.

ada jugak tempat yang bukan berdekatan dengan kawasan2 di atas tp sesuai dibuat sublet... untuk kenalpasti ni korang kena tahu jugak yang sublet nie ada beberapa cara, diantaranya:
  1. Sewa satu rumah (basic unit, partial furnish. fully furnish)
  2. Sewa by bilik
  3. Sewa by per head
Salah satu cara korang boleh buat carian di Mudah.my, Iproperty, ibilik dan sebagainya.. sebagai contoh:

Sewa di Mentari Court Basic unit adalah Rm900

Sewa di Mentari Court Fully Furnish Rm1300

Kat sini kita dapat lihat bahawa perbezaan antara basic unit dan fully furnish adalah Rm300. So katakan Rm300 x 12 bulan = Rm3600 dan katakan korang ada 10 buah unit sublet yang cashflow sebanyak rm300...  Rm300 x 10unit = Rm3,000 sebulan!!!

hebat bukan??

Sekiranya korang nak lg cashflow korang boleh cuba dengan bg sewa by bilik or by per head.

By Bilik (Mengikut kawasan) : Katakan Master Bedroom Rm600... Medium Bedroom Rm450 dan Small Bedroom Rm400..  total adalah Rm1400 dan tolak bayarakan sewa kpd owner sebanyak Rm900.. cashflow korang sebulan Rm500!!

By per head (Mengikut kawasan) : Katakan Master bedroom boleh 4 disewa oleh 4 orang.. Medium Bedroom 2 orang dan Small Bedroom 2 orang.. so total 8 orang... sewa setiap orang adalah Rm200.. so total Rm1600... tolak sewa kepada owner Rm900 so cashflow korang Rm700!!

aku masih tak bercerita tentang macam mane nak tahu sesuatu kawasan tu sesuai atau tak untuk diberi sublet per bilik atau per head...dan macam mane nak tahu kadar sewa by bilik dan by per head bg setiap kawasan...dua tips ni adalah key master untuk setup sublet tau... ada ke yang nak tahu? boleh komen kat bawah "Saya Nak Tahu!!"

*kena buat macam ni sebab biasa orang akan baca sahaja tanpa komen.. so cukup 10 orang mungkin aku akan bgtahu... tak rugi komen je kot hehehehe


Baca lagi...

Saturday, September 13, 2014

Rm84,000 Untung Kasar Dari Pengalaman Lelong Pertama!!

Salam, Selamat Berhujung Minggu Semua...

Pagi ni, terpanggil untuk bercerita kisah aku yang rasenya dah diceritakan pada entry permulaan blog ini dibuat.. boleh baca DISINI.

Untuk rumah pertama lelong aku di Vista Prima tu mmg aku gamble semata2, pergi bid lelong tanpa pengetahuan asas seperti cek tunggakan, cek segala bills, tgk tittle rumah dan sebagainya... yang aku tahu hanya pergi tgk rumah...

Rumah yang 10tahun ditinggalkan oleh owner, dari siapnya Vista Prima nie, owner tak pernah move in... tak sure adalah dah meninggal atau keluar negara. Hanya aku yang berani masuk untuk cek keadaan rumah... orang lain takut nak masuk mungkin kerana ura2 orang ramai cakap.. rumah lelong ni berhantu hehehehe lagipun rumah tu mmg kotor yang amat... tp mungkin mata aku nampak rumah tu asalah permata yang hanya perlu digilap supaya lebih bersinar kecantikannya.

Dalam 8 orang yang datang membida rumah nie, alhamdulillah.. Tuhan beri rezeki kpd aku, mungkin untuk membuka jalan kpd aku untuk meneruskan perjuangan dalam hartanah dan tolong bumiputera kita utk sedar kepentingan hartanah ni... Ketika diumunkan sebagai pemenang kpd unit ni, hanya tuhan yang tahu perasaan aku... aku tertanya2 "Ape dah aku buat?".... "Betul ke aku dah menang dalam bid rumah nie??"... "Apa aku nak buat next??"... "Mampu ke aku bayar bulan2??"



Perasaan takut + excited timbul ketika itu... aku ke tempat yang disediakan minuman... then datang seorang agen cina, die tanya kat aku.. adakah aku tahu tunggakan rumah tu adalah sebanyak Rm23k yang terpaksa aku bayar dulu.... ketika tu aku rase macam kena hempap dengan bayu yang besar... kaki macam dah nak longlai... mana aku nak cekau Rm23k?? nak bayar lawyer lagi?? nak bayr deposit lagi??

Tp mungkin aku nie jenis yang suke gamble n terjah je buat pape, aku teruskan niat tu jugak.. nanti aku akan ceritakan di entry seterusnya macam mane aku cari modal utk bayar 10% rumah lelong tu guna cara aku.. mesti ramai yang nak tahu kan??




Seperti yang korang lihat, Purchase Price adalah RM174,000.... unit lelongan ni memerlukan hanya 5% so pada hari tu jugak aku perlu bayar RM8,700.. Baki lagi 5% dalam tempoh 3 bulan tu...

So balance yang perlu aku bayar adalah cash atau pinjaman loan adalah sebanyak RM174,000 -  Rm17,400 = Rm156,600.

Then lepas menang dan terima kontrak yang ditandatangan oleh Peguam dan Bank Pelelong, aku submitlah doc tu sekali dengan semua doc yang diperlukan untuk submit loan... pada awalnya agak susah untuk aku nak apply loan disebabkan first time tp Alhamdulillah.. Tuhan mempermudahkan segalanya...

OCBC Bank berjaya memberi 90% Margin Of Finance dari harga jualan aku tu.. 90% dari RM174k yang itu RM156,600... n then tambah dengan legal fee, valuation dan insuran... loan aku mencecah Rm162k.


dan Alhamdulillah, unit ni aku dapat jual tak sampai setahun disebabkan desakan seorang kawan yang berjumpa 2 3 kali aku supaya menjual unit ni kpd die, Aku jual kpd die dengan harga RM240,000... aku cuba cari SNP buyer tp tak jumpa.. nanti aku akan sertakan jika jumpa..

So Harga Jualan Rm240k - Harga Beli Rm172k = Rm68k tp jgn aku bayar downpayment 10% so sepatutnya tolak harga loan bukan harga belian...

Harga Jualan Vista Prima Rm240k - Actual Price on Loan Rm156k = Rm84k!!!! KEUNTUNGAN KASAR!!

Alhamdulillah...  Tuhan tunjukan jalan kpd aku untuk menceburi bidang hartanah nie dengan cara ini.

 p/s - untuk kes tunggakan Rm23k tu.. next entry aku ceritakan macam mana aku buat utk atasi masalah itu.


Baca lagi...

Thursday, September 11, 2014

Perniagaan Sublet Satu Penindasan? Betul Ke?

Selamat Malam Semua

Petang tadi aku mendengar rintihan bakal-bakal penyewa..

Mereka adalah pelajar-pelajar dari sebuah Kolej Swasta di Petaling Jaya. Asalnya mereka disediakan asrama ketika first year..

Pihak Koleh sediakan sebuah rumah dan dikena bayar sewa sebanyak Rm220 seorang.. Satu rumah 12 orang stay.. So total sebulan adalah RM2640.

Bill TNB dan SYABAS berasingan dari sewa so pelajar tu kena bayar sendiri.. Katakan Rm15 seorang untuk bill elektik dan air.. so dah RM235 sebulan kos asrama...

Yang lagi sedih..Pihak Kolej hanya sediakan katil tilam n almari..agak2 macam mane mereka nak makan minum tanpa peti ais dan tempat memasak.. basuh baju lagi.. kalu tiap2 hari makan luar.. sehari purata kos Rm10.. Sebulan dah RM300..

Tp subleter macam aku sediakan semua kelengkapan rumah, termasuk almari, peti ais, mesin basuh, meja makan,sofa, tv,stove dan tong gas.. Semua tu dengan sewa hanya Rm200 seorang.. Stay 8 orang satu rumah..tak sepadat di asrama.. 12 orang.. then bil elektrik dan air subleter yang bayar..

So siapa cakap subleter ni kianatkan org?? Bagi sewa mahal2 dari market sewa semasa...


 


p/s - Gile budak2 ni.. Kira dan bayar deposit Rm4500 tepi jalan macam tu je.. Naya aku kena follow orang kejap lg..
Baca lagi...

Sublet Penyelamat Owner

Salam dan Selamat Petang Semua...

Petang ni aku nak bercerita suatu kisah petang td... al-kisah aku ke rumah salah seorang kawan facebook... die mintak aku subletkan rumah die sebab dah tak tahan dengan penyewa yang selalu buat hal.. sewa tak bayar.. bayar sikit2... byk alasan seperti mesin cash deposit rosak la, gaji tak masuk lagi la.. Tu tak campur lagi aduan dari jiran sebelah.. so aku pergi la lawat rumah tu...

Tapi sebelum melawat tu aku mesej dlu la penyewa, kenalkan diri dan mintak persetujuan dr mereka utk view rumah untuk tgk apa keadaan sekarang... yang penting.. sebelum g lawat tu, make sure masuk gym dlu..pump dulu muscle dengan angkat dumbell.. biar muscle2 naik dlu.. hahahaha biar penyewa bermasalah tu gerun sikit..

Sampai je kat rumah tu.. penyewa dengan pakai boxer saje bukak pintu.. dah nampak akhlak menyambut tetamu mmg tak de.. mmg kurang didikan agama kot... then bermula lah edisi penyiasatan aku...Bile di tanya penyewa lain, rupanya sebelum ni ada seorang dua penyewa yang hisap barang larangan kat dalam rumah nie.. jom kita tgk gambar yang aku ambik dlu..






Kawan aku letgo rumah ni untuk disublet dengan keadaan macam nie, so ni satu kelebihan utk aku kaw2 nego deposit... die tak mintak deposit just bayar bulan2 kat die je sewa seperti biasa dan segala kos baik pulih ni akan ditolak dari sewa bulan depan...

Bagi aku Sublet nie byk menolong owner yang dalam kesusahan seperti jarak, masa, management penyewa dan sebagainya...

Nantikan gambar selepas aku take over ye...

Baca lagi...

Thursday, September 4, 2014

Buat Duit Dengan Perjanjian Sewaan... Bagaimana?

Salam, Selamat Tengahari Semua..

Dah lunch ke semua nie? hehehehe kadang kala hidup berkerja sendiri ni agak membosankan.. contohnya hari nie, aku tak de appointment.. just malam nanti je ada orang nak jumpa.. so bangun pagi2 tak tahu nak buat ape..then mula lah datang idea nak menulis...

Hmm.. Nak dijadikan idea penulisan aku hari nie, Pagi nie ada seorang kawan aku bercerita tentang mudahnya die membuat duit dari perjanjian sewa orang lain.. nak tahu macam mane die buat?

Ok..

Biasanya ada sesetengah owner yang sibuk dan tak ada masa untuk ke LHDN untuk stamping agreement sewaan mereka, dan jika lambat dari sebulan rasenya akan dikenakan penalty oleh pihak LHDN. So kawan aku jadikan masalah ni sebagai peluang bagi die untuk buat duit.

Die sediakan aggrement dan mintak kedua2 pihak sign, then stamping ke LHDN.. dan ape yang aku terkejut, die kenakan caj Rm300 untuk aggrement setahun walaupun sewa hanya Rm900 dan kontrak hanya setahun.

Korang semua tahu tak macam mane nak kira kos Duit Setem bile kita stamping tu?

Cara pengiraan Duti Setem bagi perjanjian sewaan :

Harga Duti Setem = (Sewa setahun - RM2400) / 250 x A
A=1 (Bagi 1 tahun sewa)
A=2 (Bagi 2 tahun sewa)
A=3 (Bagi 3 tahun sewa)

Contoh : sewa RM900, 1 Tahun sewa
RM900 x 12bln = RM10,800 - RM2400
RM8,400 / 250 = RM33.60
RM33.60 x 1( Bagi 1 tahun sewa)

Jadi, Duti setem yg dikenakan keatas perjanjian sewa Original adalah RM38. Bagi setiap copy perjanjian sewa seterusnya adalah RM10.

Seperti yang aku jelaskan kat atas, kawan aku caj Rm300 untuk stamping aggrment yang sepatutnya hanya berkos Rm33.60.

Keuntungan die Rm300 - Rm33.60 = Rm226.40.

Dan katakan sebulan die dapat 10 owner yang mintak service matikan setem nie.. so angaran kasar adalah Rm226.40 x 10 = Rm2,664!!!

Mudah kan buat duit.. Hanya perlu jadikan masalah orang lain sebagai peluang bagi kita.. dan semestinya kepala otak kena ligat. hahahahaha

Baca lagi...

Setelkan Hutang Cara Aku...

Salam... Selamat Malam Semua..

Bile bercakap tentang hutang mesti ramai yang tak kan terkecuali kan? Semua orang ada hutang.. contohnya PTPTN, Hutang Kawin, Hutang Kereta, Hutang Kad Kredit..

Bagi aku hutang nie ada dua jenis, HUTANG BAIK dan HUTANG JAHAT..

Hutang baik ni contohnya hutang yang membawa keuntungan kpd kita.. seperti contoh Ahmad dan Ali, masing2 membeli sebuah kereta Myvi, so installment sebulan anggaran dalan Rm650. Ahmad membawa kereta ni untuk kegunaan harian manakala Ali plak menggunakan kereta myvi ni sebagai kereta sewa, so ali bg sewa dan anggaran sebulan pendapatan die sebanayak Rm1500.. lepas tolak installment kereta.. ali ada lebihan duit sebanyak Rm900.

So kita boleh anggap Ahmad dah terlibat dengan hutang jahat manakala Ali plak telah terlibat dengan hutang baik sebab hutang Ali membawa kpd kebaikan (cashflow) manakala hutang Ahmad terpaksa dibayar dengan wang gaji beliau.

Aku pun tak terkecuali dengan hutang.. dulu masa makan gaji, aku mmg tak pandang berat sangat tentang hutang, bile ada peluang buat hutang.. mesti rase nak buat.. contohnya loan dan kredit card..pada permulaan kerjaya sebagai inginiaaaar, mmg suka la, buat loan personal, buat kad kredit, dan yang paling gemar berhutang adalah fresh graduate. Mereka baru rase macam mana hidup dengan bergaji dan first thing yang mereka akan buat adalah membeli kereta.

Aku ingat lagi time aku start berkerja tu, aku dah memiliki sebuah kereta Gen2 cash (hasil dari buat servis kereta sewa di UTM), tetapi sebab kebodohan tentang hutang, aku pergi jual gen2 dan beli sebuah kereta lain dengan menggunakan loan.

hmm.. tp betul la, berdirinya kita yang sekarang adalah disebabkan perbuatan dan tingkah laku kita yang dahulu.. Kalu aku tak ambik tindakan tu, mungkin aku bukan seperti aku yang sekarang(chewah.. dah rase cam lagu Tegar).

Ok... kita stop tentang tu.. sekarang aku nak bercerita tentang cara aku selesaikan hutang aku... kita tgk gambar dlu..



Cara aku adalah:
  • Senaraikan Semua Hutang (Komitmen yang ada).
  • Kalu nak lagi cun, senaraikan yang kurang penting dahulu dan seterusnya yang terpenting atau yang kecik nilainya dahulu then seterusnya yang terbesar.
  • Yang agak2 dapat kita selesaikan dahulu, tandakan x atau apa2 juga simbol.
dengan beberapa langkah nie, kita dapat nampak keseluruhan hutang/komitmen kita. Ok kita ambik contoh 3 kredit card aku dah dipotong.. ni adalah first hutang yang aku selesaikan sebab aku rase paling senang nak selesaikan..cara aku selesaikan tu aku korang boleh refer kat SINI.

Then yang kedua adalah loan ASB, walaupun bg sesetengah orang ada yang menanggapan ASB loan ni tak berbaloi sebab purata pulangan adalah 8% tetapi bg orang yang macam aku (susah nak menabung), cara nie adalah terbaek... lagipun tahun kedua kita boleh rotate je dividen, dan bank plak tak kira sebagai komitmen jika dah lebih dari setahun. (refer dari banker RHB).

So ni lah cara aku, mungkin ada cara yang lagi efficient dah berkesan, tp bg aku cara ni pun dah berbaloi dan aku dah berjaya selesaikan 7 hutang jahat aku.. hehehehe

Alhamdulillah...



Baca lagi...

Tuesday, September 2, 2014

Elakan "Parasit" di Rumah Sewa.

Selamat Malam Semua...

Petang nie aku dikejutkan dengan satu berita yang akan terkejut... Salah seorang kawan yang aku ajar buat sublet selama nie ditimpa masalah parasit.

Parasit yang aku maksudkan ni adalah KAWAN kpd penyewa yang menumpang lebih dari 3 hari. Bagi aku jika parasit ni stay di rumah sewa kita lebih dari 3 hari, kita patut kenakan bayaran kpd die walaupun dia kawan die sewa satu rumah atau satu bilik.

Kes kawan aku ni disebabkan parasit la, walaupun pada awalnya penyewa mmg dah terbaek punya tapis tp silap penyewa jugak sebab bawak kawan2 die stay ke rumah tu sampai die segan n takut nak mintak kawan pindah keluar.

Dalam Aggrement biasanya ada dinyatakan syarat2 tak boleh bawak kawan bermalam lebih dari beberapa hari atau bayaran dikenakan tp mungkin kawan aku ni terlepas pandang.

Kos Kerugian:
  • Tv Samsung 32 inci hilang.
  • Tiles ada kesan kebakaran 3 tempat.
  • Pintu 2 bilik pecah.
  • Bill api n air tak dibayar
  • Sampah dan sisa masakan bersepah.
  • Kerusi 2 patah.
  • Sofa rosak
 Jom layan gambar kat bawah dlu..







Insya'allah esok akan dibuat laporan polis.

Nota Penting - Selain pemilihan penyewa, pemantauan penyewa jugak penting.. selain masa kita tapis penyewa pada mula2 mereka nak masuk tu, kita jugak kena pantau penyewa ni.. cara nak pantau tu berserah pada individu masing2... kalau cara aku, aku suka cara XXXXXXX...

Hahahaha lain kali aku cerita... 

Baca lagi...
 
Blogger Templates