Thursday, September 4, 2014

Buat Duit Dengan Perjanjian Sewaan... Bagaimana?

Salam, Selamat Tengahari Semua..

Dah lunch ke semua nie? hehehehe kadang kala hidup berkerja sendiri ni agak membosankan.. contohnya hari nie, aku tak de appointment.. just malam nanti je ada orang nak jumpa.. so bangun pagi2 tak tahu nak buat ape..then mula lah datang idea nak menulis...

Hmm.. Nak dijadikan idea penulisan aku hari nie, Pagi nie ada seorang kawan aku bercerita tentang mudahnya die membuat duit dari perjanjian sewa orang lain.. nak tahu macam mane die buat?

Ok..

Biasanya ada sesetengah owner yang sibuk dan tak ada masa untuk ke LHDN untuk stamping agreement sewaan mereka, dan jika lambat dari sebulan rasenya akan dikenakan penalty oleh pihak LHDN. So kawan aku jadikan masalah ni sebagai peluang bagi die untuk buat duit.

Die sediakan aggrement dan mintak kedua2 pihak sign, then stamping ke LHDN.. dan ape yang aku terkejut, die kenakan caj Rm300 untuk aggrement setahun walaupun sewa hanya Rm900 dan kontrak hanya setahun.

Korang semua tahu tak macam mane nak kira kos Duit Setem bile kita stamping tu?

Cara pengiraan Duti Setem bagi perjanjian sewaan :

Harga Duti Setem = (Sewa setahun - RM2400) / 250 x A
A=1 (Bagi 1 tahun sewa)
A=2 (Bagi 2 tahun sewa)
A=3 (Bagi 3 tahun sewa)

Contoh : sewa RM900, 1 Tahun sewa
RM900 x 12bln = RM10,800 - RM2400
RM8,400 / 250 = RM33.60
RM33.60 x 1( Bagi 1 tahun sewa)

Jadi, Duti setem yg dikenakan keatas perjanjian sewa Original adalah RM38. Bagi setiap copy perjanjian sewa seterusnya adalah RM10.

Seperti yang aku jelaskan kat atas, kawan aku caj Rm300 untuk stamping aggrment yang sepatutnya hanya berkos Rm33.60.

Keuntungan die Rm300 - Rm33.60 = Rm226.40.

Dan katakan sebulan die dapat 10 owner yang mintak service matikan setem nie.. so angaran kasar adalah Rm226.40 x 10 = Rm2,664!!!

Mudah kan buat duit.. Hanya perlu jadikan masalah orang lain sebagai peluang bagi kita.. dan semestinya kepala otak kena ligat. hahahahaha

0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates