Tuesday, September 16, 2014

Fasa 1 Bisnes Sublet - Kenalpasti Lokasi Part 1

Salam dan Selamat Malam kepada semua pembaca setia (ada ke?) hahahahhaa

Aku sering kali mendapat pertanyaan

 "AsSalam broder. Bleh tak nak kecek ilmu untuk memulakan perniagaan sublet ni. Ape yang perlu saya lakukan."

"Salam Tuan, Saya azli dari kepong, boleh saya bertanya macam mana untuk memulakan sublet? dan ape tu sublet?"

Seperti yang korang dah tahu, sublet tu bermaksud sewa ke atas sewa. Jika kita refer kepada buku panduan lengkap bisnes sublet oleh Wan Infolelong, ia dinyatakan sebagai kerja-kerja menyewakan sebahagian atau keseluruhan rumah/apartment/tanah/ kepada pihak ketiga bg tujuan menampung sewa yang ditetapkan oleh  tuan rumah.

ok, ada faham?

Malam nie aku akan explain macam mana aku start dan kenalpasti sesuatu tempat tu sesuai dijadikan sublet. Korang kena tau bukan semua tempat sesuai dibuat sublet..tempat yang amat sesuai adalah seperti kawasan yang berdekatan dengan kemudahan awam, tempat belajar seperti universiti atau kolej, KTM, LRT, Hospital dan sebagainya.

ada jugak tempat yang bukan berdekatan dengan kawasan2 di atas tp sesuai dibuat sublet... untuk kenalpasti ni korang kena tahu jugak yang sublet nie ada beberapa cara, diantaranya:
  1. Sewa satu rumah (basic unit, partial furnish. fully furnish)
  2. Sewa by bilik
  3. Sewa by per head
Salah satu cara korang boleh buat carian di Mudah.my, Iproperty, ibilik dan sebagainya.. sebagai contoh:

Sewa di Mentari Court Basic unit adalah Rm900

Sewa di Mentari Court Fully Furnish Rm1300

Kat sini kita dapat lihat bahawa perbezaan antara basic unit dan fully furnish adalah Rm300. So katakan Rm300 x 12 bulan = Rm3600 dan katakan korang ada 10 buah unit sublet yang cashflow sebanyak rm300...  Rm300 x 10unit = Rm3,000 sebulan!!!

hebat bukan??

Sekiranya korang nak lg cashflow korang boleh cuba dengan bg sewa by bilik or by per head.

By Bilik (Mengikut kawasan) : Katakan Master Bedroom Rm600... Medium Bedroom Rm450 dan Small Bedroom Rm400..  total adalah Rm1400 dan tolak bayarakan sewa kpd owner sebanyak Rm900.. cashflow korang sebulan Rm500!!

By per head (Mengikut kawasan) : Katakan Master bedroom boleh 4 disewa oleh 4 orang.. Medium Bedroom 2 orang dan Small Bedroom 2 orang.. so total 8 orang... sewa setiap orang adalah Rm200.. so total Rm1600... tolak sewa kepada owner Rm900 so cashflow korang Rm700!!

aku masih tak bercerita tentang macam mane nak tahu sesuatu kawasan tu sesuai atau tak untuk diberi sublet per bilik atau per head...dan macam mane nak tahu kadar sewa by bilik dan by per head bg setiap kawasan...dua tips ni adalah key master untuk setup sublet tau... ada ke yang nak tahu? boleh komen kat bawah "Saya Nak Tahu!!"

*kena buat macam ni sebab biasa orang akan baca sahaja tanpa komen.. so cukup 10 orang mungkin aku akan bgtahu... tak rugi komen je kot hehehehe


31 comments:

narfey said...

Saya Nak Tahu

aszahry zainudin said...

Gua nk tau bro

Mohamad Izzat Kamarudin said...

Saya nak tahu bro

Teropong said...

saya nak tahu

[y][A][k][u][Z][a] nOriKO said...

Nk tahu

stardy85 said...

saya nak tahu

fadzizul zakaria said...

Nak tahu boh

Cr. Siti Hazreen Shahrom said...

Saya nak ilmu ;)

Masnidiana Mohamed said...

sy nak tahu...hehehehehe

Muhammad Ghazali Che Ibrahim said...

Saya Nak tau juga

aidy syazreef said...

Saya nak tahu tuan

Farhan Noor said...

saya nak tahu tuan!!! (h_n)

Fazli Zakaria said...

tumpang sedikit ilmu tuan..

Nuraisyah said...

Sy nak tau

Sarah said...

please share... terima kasih..

Mas Ammar said...

Saya Nak tahu. Tq

Unknown said...

saya juga ingin tahu

mohd zaidi said...

Sya nak tahu

mohd zaidi said...

Sya nak tahu

mohd zaidi said...

Sya nak tahu

Khairul Faizal said...

Saya Nak Tahu

Unknown said...

saya nak tahu

Anif Abdullah| AA said...

Saya nak tahu :)

email : anifabdullah@gmail.com

skh nurhidayat said...

Saya nk tahu
email: skh.nurhidayat@gmail.com

dr. amir said...

saya nk tahu please :)

ilah said...

sana nak tahu..
Tolong email sya : ilah1404@gmail.com

suarahati said...

Saya nak tahu n baru mula plan nk buat pelaburan dlm sublet ni..email saya jika tuan tidak keberatan:nfi_nana@yahoo.com.my

suarahati said...

Saya nak tahu n baru mula plan nk buat pelaburan dlm sublet ni..email saya jika tuan tidak keberatan:nfi_nana@yahoo.com.my

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Saya nak tahu!!!
drshikinzainal.blogspot.com
shikin1401@gmail.com

Mochizuki Aida said...

Saya nak tahuu!!
mochizukiaida@gmail.com

Mohd Hafiz said...

saya nk tahu

Post a Comment

 
Blogger Templates