Thursday, September 11, 2014

Perniagaan Sublet Satu Penindasan? Betul Ke?

Selamat Malam Semua

Petang tadi aku mendengar rintihan bakal-bakal penyewa..

Mereka adalah pelajar-pelajar dari sebuah Kolej Swasta di Petaling Jaya. Asalnya mereka disediakan asrama ketika first year..

Pihak Koleh sediakan sebuah rumah dan dikena bayar sewa sebanyak Rm220 seorang.. Satu rumah 12 orang stay.. So total sebulan adalah RM2640.

Bill TNB dan SYABAS berasingan dari sewa so pelajar tu kena bayar sendiri.. Katakan Rm15 seorang untuk bill elektik dan air.. so dah RM235 sebulan kos asrama...

Yang lagi sedih..Pihak Kolej hanya sediakan katil tilam n almari..agak2 macam mane mereka nak makan minum tanpa peti ais dan tempat memasak.. basuh baju lagi.. kalu tiap2 hari makan luar.. sehari purata kos Rm10.. Sebulan dah RM300..

Tp subleter macam aku sediakan semua kelengkapan rumah, termasuk almari, peti ais, mesin basuh, meja makan,sofa, tv,stove dan tong gas.. Semua tu dengan sewa hanya Rm200 seorang.. Stay 8 orang satu rumah..tak sepadat di asrama.. 12 orang.. then bil elektrik dan air subleter yang bayar..

So siapa cakap subleter ni kianatkan org?? Bagi sewa mahal2 dari market sewa semasa...


 


p/s - Gile budak2 ni.. Kira dan bayar deposit Rm4500 tepi jalan macam tu je.. Naya aku kena follow orang kejap lg..

0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates