Thursday, September 11, 2014

Sublet Penyelamat Owner

Salam dan Selamat Petang Semua...

Petang ni aku nak bercerita suatu kisah petang td... al-kisah aku ke rumah salah seorang kawan facebook... die mintak aku subletkan rumah die sebab dah tak tahan dengan penyewa yang selalu buat hal.. sewa tak bayar.. bayar sikit2... byk alasan seperti mesin cash deposit rosak la, gaji tak masuk lagi la.. Tu tak campur lagi aduan dari jiran sebelah.. so aku pergi la lawat rumah tu...

Tapi sebelum melawat tu aku mesej dlu la penyewa, kenalkan diri dan mintak persetujuan dr mereka utk view rumah untuk tgk apa keadaan sekarang... yang penting.. sebelum g lawat tu, make sure masuk gym dlu..pump dulu muscle dengan angkat dumbell.. biar muscle2 naik dlu.. hahahaha biar penyewa bermasalah tu gerun sikit..

Sampai je kat rumah tu.. penyewa dengan pakai boxer saje bukak pintu.. dah nampak akhlak menyambut tetamu mmg tak de.. mmg kurang didikan agama kot... then bermula lah edisi penyiasatan aku...Bile di tanya penyewa lain, rupanya sebelum ni ada seorang dua penyewa yang hisap barang larangan kat dalam rumah nie.. jom kita tgk gambar yang aku ambik dlu..






Kawan aku letgo rumah ni untuk disublet dengan keadaan macam nie, so ni satu kelebihan utk aku kaw2 nego deposit... die tak mintak deposit just bayar bulan2 kat die je sewa seperti biasa dan segala kos baik pulih ni akan ditolak dari sewa bulan depan...

Bagi aku Sublet nie byk menolong owner yang dalam kesusahan seperti jarak, masa, management penyewa dan sebagainya...

Nantikan gambar selepas aku take over ye...

0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates