Tuesday, November 25, 2014

Simpan Duit Cara Aku...

Salam dan Selamat Petang Semua..

Petang macam ni selalu hujan... best wooo tdo untuk orang yang berkerja sendiri macam aku nie.. hehehehhe saje je bikin panas...

Ok, Hari nie aku nak bercerita tentang cara aku simpan duit..

Keyword die DISPLIN dan JUJUR pd diri sendiri..

Biasanya 50% dr pendapatan yang aku dapat sebulan aku akan simpan dlu.. 50% lg enjoy!!!
Enjoy maksud aku adalah bayar keperluan bulanan seperti barang dapur, duit rumah dan sebagainya..
Simpanan 50% tu aku akan split dua.. 25% utk simpanan aku.. 25% utk simpanan utk anak2.. Walaupun bakal jd ayah.. Tak de anak lg..Aku dah siap2 simpan.. Tak perlu tunggu ada anak..

Then account bank yang kita simpan tu WAJID tak de card.. Buat buku je.. Sebab menyukarkan kita nak ambik duit.. Contoh simpan dlm asb atau Tabung Haji. Siap dividen n tolak zakat lg..

Then jgn buat perbankan online.. Biasa ni plg senang hilangkan dui yang kita simpan..Boleh bukak acc secara online kat mane2 je.. Bile tgk duit byk mula la nak berjoli..
Then cari bank yang tak de berdekatan dgn kita.. Macam kawasan aku stay ni.. Bank islam mmg susah nak jumpa so aku buat acc bank islam utk simpanan aku..

Jujur tu plak datang bile tang simpanan anak2.. Niat kita mmg simpan utk masa depan anak.. Kalau kita guna walaupun tak terdesak mane.. Tu bagai kita dah tak jujur pd kita dan anak2 kita..
Tp macam mane kalau jumlah enjoy tu lebih dr separuh pendapatan bulanan?? Hahahahaha Yang ni aku kongsikan lain kali..

Selamat Mencuba!
Baca lagi...

Wednesday, November 12, 2014

Tips Cara Halau Penyewa Bermasalah..

Salam Sejahtera semua.. dan Selamat Pagi..

Maaf sebab lama tak update blog.. aku sibuk dengan pindah rumah baru dan sebagainya.. aku masih berhutang dengan kawan2 tentang cara nak dapatkan sewa rendah dari owner/agent iklankan.. sabar ye...

Hari nie aku ada kongsi tentang satu pertanyaan di Private Message Facebook aku, ada seorang kawan kpd kawan aku mengalami masalah... Penyewa die dah beberapa bulan tak bayar sewa.. dan die brtanya kpd aku jika aku ada sediakan service halau penyewa...  nasib baik die tanye service halau penyewa.. kalau die tanye service halau hantu..  mampus aku nak cari no phone bomoh.. hehehehehe

ok, ni print screem pertanyaan beliau..

aku ada kongsikan print screen die di facebook utk mencari solution macam mane nak halau penyewa nie..kalau penyewa biasa boleh jugak aku g gertak macam biasa tp ini lawyer... silap haribulan aku yang disaman dgn die.. so aku tak berani nak ambik tindakan mengkhinzir buta.. hehehhee

so antara komen2 solution yang aku dapat adalah seperti dibawah...




Aku nasihatkan buat report polis dulu dan bawak sekali aggrement utk membuktikan die dah langgar syarat2 di dalam aggrement tu, then cuba potongkan dulu bekalan Air dan Elektrik di rumah tu..jika die buat pemasangan secara haram, kita report pihak SYABAS atau TNB, seterusnya mangga pintu grill rumah atau pintu pagar..

Tp korang bersedia lah hadapi rumah dirosakkan oleh penyewa bermasalah nie...

Baca lagi...
 
Blogger Templates