Wednesday, January 28, 2015

Jadikan Sublet Sebagai Kerjaya?

Salam Semua...

Minggu lepas adalah antara minggu yang happy bg aku sebab aku dapat selesaikan loan peribadi yang berbaki 17K (Agro Bank) dan 25K (RHB Bank) ...



Pada mulanya langkah pertama aku untuk terjun secara serius ke dalam dunia Hartanah nie (Sublet, Lelong, Subsale), agak mendapat tentangan hebat dari kawan2, mereka beranggapan aku sia2 kan Degree dalam System Engineer...Mereka beranggapan sublet ni leceh, tak dapat pergi jauh dan untung hanya sikit...

Daripada seorang Engineer menjadi kuli utk angkat perabot, collect sewa dan sebagainya.. mesti lah aku dipandang serong.. hehehehe Nasib baik mak ayah aku support asalkan aku tahu apa aku buat dan nampak jalan utk terus maju ke hadapan.. Alhamdulillah... saya sayang En Aman dan Pn Zaimah.. hehehehe

Last aku berkerja adalah pada sebelum bulan puasa tahun lepas, pada mulanya agak cuak tp aku yakin boleh survive memandangkan aku dan ada XX rumah sublet ketika tu, kalau tak dapat listing subsale pun aku masih mampu bayar semua komitmen bulanan aku yang ketika tu hampir Rm3,500 (loan kereta, peribadi, asb, kredit card dan sbg).


Alhamdulillah, aku dah buktikan mereka salah... kredit card yang outstanding Rm12,000 berjaya aku selesaikan.. 2 personal loan aku berjaya selesaikan yang berbaki RmXX,300 dan RmXX, 400.... X buah rumah sendiri dan XX buah rumah sublet aku berjaya handle... saving dalam bank alhamdulillah dah hampir mencecah RmXX,000.. biar sikit tp aku berbangga dapat kumpul dr hasil titik peluh dan tak kenal putus asa...

Mungkin bile aku berkerja sendiri, aku lebih hargai duit... hargai simpanan duit dan memandang berat akan loan2 yang membebankan....

Mungkin dulu, aku kerja makan gaji.. aku rase selamat sebab gaji akan dapat setiap bulan... tak pandai menyimpan... dan lagi pandai buat loan.. dapat gaji beli phone, buat loan kereta padahal gen2 dulu dah habis bayar dan ok lg utk diguna...

Kalau nak ada gaya, sampai bile pun tak habis.... kalau ada simpanan, insya'allah akan rase lebih selamat utk harungi dunia yang semakin menekan hari2 kita...Berbeza individu berbeza situasi.. ini situasi aku...

Sekian dr subleter tegar tak kenal erti putus asa.....
Baca lagi...

Saturday, January 10, 2015

Tips nego sewa dengan owner.


Selamat Pagi Semua..

Aku rase dah lame aku tak kongsikan apa2 kat sini, Maafkan aku ye.. selain dari sibuk dengan beberapa bisnes dan final exam MBA, aku jugak sibuk dengan persiapan kehadiran orang baru dalam hidup aku bulan 1 nie...  Insya'allah pertengah bulan 1 nie aku akan bergelar ayah hehehehehe nebesss i nie....

Malam nie aku tak dapat tido then aku terpikir aku masih berhutang satu tips yang itu cara aku nego dengan owner utk dapatkan kurangkan rumah sewa yang sekarang aku stay sekarang ni, pada mulanya owner letak Rm1200 then die setuju bagi sewa kat aku Rm1000 je.. nak tahu macam mana?

hehehehe....

Biasanya dlu jika kita menyewa rumah, cukup bulan mesti kita akan transfer atau bayar cash je kat owner kan? tp untuk rumah nie aku cuba utk bayar owner lamsum utk setahun.. sebab tu dapat nego harga sewa murah Rm200 dari harga sewa yang owner tetapkan.

apa?? tak ada duit byk?

Hehehheehe..

Bg aku membazir kalau kita bayar cash lamsum utk setahun.. duit tu dari bayar kat owner baik kita pusingkan dulu kat mana2 bisnes atau investment yang memberikan pulangan.. walaupun ROI tak banyak, masih berbaloi bg aku dari bayar kat owner lamsum...

Cara aku.. aku bayar kat owner pakai cek untuk setahun dulu.. so cek tu aku tetapkan tarikh 5 haribulan setiap bulan... sign 11 cek.. bg je kat owner siap2.. so kat sini, die lebih yakin kat kita.. ala2 professional giteww... hehehehehe

Tp make sure pada 4 haribulan setiap bulan duit dah ada dalam acc tu.. kang tak pasal2 acc kena frezee
hehehehe

Apa2 pun bergantung pada owner gak, korang boleh cuba dahulukan deposit 3+1 or 4+1 ke... hahahaha biar owner terbeliak mata tgk deposit tinggi so sewa mungkin boleh dikurangkan...

Selamat Mencuba.






Baca lagi...
 
Blogger Templates