Saturday, January 10, 2015

Tips nego sewa dengan owner.


Selamat Pagi Semua..

Aku rase dah lame aku tak kongsikan apa2 kat sini, Maafkan aku ye.. selain dari sibuk dengan beberapa bisnes dan final exam MBA, aku jugak sibuk dengan persiapan kehadiran orang baru dalam hidup aku bulan 1 nie...  Insya'allah pertengah bulan 1 nie aku akan bergelar ayah hehehehehe nebesss i nie....

Malam nie aku tak dapat tido then aku terpikir aku masih berhutang satu tips yang itu cara aku nego dengan owner utk dapatkan kurangkan rumah sewa yang sekarang aku stay sekarang ni, pada mulanya owner letak Rm1200 then die setuju bagi sewa kat aku Rm1000 je.. nak tahu macam mana?

hehehehe....

Biasanya dlu jika kita menyewa rumah, cukup bulan mesti kita akan transfer atau bayar cash je kat owner kan? tp untuk rumah nie aku cuba utk bayar owner lamsum utk setahun.. sebab tu dapat nego harga sewa murah Rm200 dari harga sewa yang owner tetapkan.

apa?? tak ada duit byk?

Hehehheehe..

Bg aku membazir kalau kita bayar cash lamsum utk setahun.. duit tu dari bayar kat owner baik kita pusingkan dulu kat mana2 bisnes atau investment yang memberikan pulangan.. walaupun ROI tak banyak, masih berbaloi bg aku dari bayar kat owner lamsum...

Cara aku.. aku bayar kat owner pakai cek untuk setahun dulu.. so cek tu aku tetapkan tarikh 5 haribulan setiap bulan... sign 11 cek.. bg je kat owner siap2.. so kat sini, die lebih yakin kat kita.. ala2 professional giteww... hehehehehe

Tp make sure pada 4 haribulan setiap bulan duit dah ada dalam acc tu.. kang tak pasal2 acc kena frezee
hehehehe

Apa2 pun bergantung pada owner gak, korang boleh cuba dahulukan deposit 3+1 or 4+1 ke... hahahaha biar owner terbeliak mata tgk deposit tinggi so sewa mungkin boleh dikurangkan...

Selamat Mencuba.






0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates