Thursday, April 9, 2015

Bayar Hutang Duit Simpanan Habis..

Assalamualaikum..

Semalam aku ada share cerita bayar hutang duit simpanan habis.. So macam mane nak buat?

Apa yang aku cite ni tak semestinya menjadi.. Ini sebab mungkin disebabkan lokasi.. Apa yang aku cite ni berdasarkan tempat sublet yang aku buat..

Jom layan..

===================== ×××××××××××××××××× ========================

Ahmad ( bukan nama sebenar) ada berhutang dgn kawan baiknya... hutang adalah sebanyak Rm6,000 dan Ahmad hanya ada simpanan sebanyak Rm6,000.. macam mane Ahmad nak selesaikan hutang kawan baiknya itu tanoa kehilangan duit simpanan?

Cadangan (x semestinya berjalan lancar).

Ahmad perlu cari rumah yang owner benarkan buat Sublet... katakan owner bg kontrak sewa kpd Ahmad selama 3 tahun dengan bayaran sewa Rm850.. so ahmad kena sediakan deposit 2+1+ultility (tanpa nego kurangkan deposit).

Rm850+ Rm1700+Rm425 = Rm2,975.

So baki simpanan Ahmad Rm6,000 - Rm2,975 = Rm3,025.

Katakan Ahmad menghabiskan Rm2500 untuk penuhkan perabot utk rumah yang disubletkan itu.

So baki simpanan Ahmad Rm3,025 - Rm2,500 = Rm660.

Selepas siapkan rumah tu.. Ahmad mencari penyewa (perhead). 3 orang di bilik master... 2 orang di bilik small dan 2 orang di bilik medium. Dan sewa yang dikenakan oleh Ahmad adalah Rm220 seorang. Sewa bulanan adalah Rm220 x 7 = Rm1,540

Kita andaikan rumah tu penuh so deposit + sewa yang Ahmad perolehi Rm1,540 + Rm3,080 + Rm770 = Rm5,390 dan ditambahkan lagi dgn baki simpanan Ahmad Rm660 so total adalah Rm5,990.....

Hahahhaaha Ahmad hanya perlu topuc Rm10 je lagi untuk bayar hutang kawan die tu.... then jgn lupa cashflow Ahmad sebulan adalah Rm1,540-Rm850 = Rm690...

===================== ×××××××××××××××××× ========================

Tu kalau nak bayar hutang.. Cuba bayang kalau Rm5,990 yang kita dapat tu, kita rolling untuk ambik lg unit sublet sampai 10unit... So sebulan dah Rm6,600  dapat cashflow.. Hehehehe

3 comments:

~emiazsur~ said...

Salam tuan paih. Saya berminat dan mahu menjana pendapatan dari bisnes sublet. Boleh saya minta no fon tuan atau email untuk mohon tunjuk ajar dari tuan.

~emiazsur~ said...

Salam tuan paih. Saya berminat dan mahu menjana pendapatan dari bisnes sublet. Boleh saya minta no fon tuan atau email untuk mohon tunjuk ajar dari tuan.

Paih Aman said...

emiazsur.. boleh add sy di facebook "Paih Aman" dan PM sy utk dapatkan no phone

Post a Comment

 
Blogger Templates