Thursday, June 25, 2015

Teknik hidup tenang semasa bersara

Salam...

Hari nie aku nak share tentang ada satu nurkilan dari seorang sahabat... facebook die bernama Abdul Rahim Mohd Sabri,.

Cara die sama dengan salah seorang Uncle yang aku kenal, memang cara ini die guna. so aku tak nak cakap banyak... korang leh baca kat bawah nie.

*************************************** START *************************************************
Cara Orang Biasa Capai Financial Freedom

Berjumpa dan bernetworking dengan tauke2 Cina mengajar banyak tentang ilmu kewangan. Tapi selalu menjadi tanda tanya "Mengapa mereka masih bekerja walaupun sudah kaya?".Jawapannya mudah, "They work not because they have to work but they choose to work." Apabila mereka sudah mencapai state atau tahap financial freedom, pasif income yang diperoleh sudah cukup untuk menampung komitmen dan gaya hidup mereka. Jadi mereka bekerja hanya untuk mengisi masa lapang. Jom belajar cara orang biasa capai kebebasan kewangan.

1. Kirakan komitmen bulanan yang diperlukan. Jumlah yang diperlukan untuk belanja, bayar bil atau senang cite setiap bulan kena ada jumlah ni untuk setel komitmen bulanan. Lepas tu darab dengan 12.
Contoh: Setiap bulan komitmen : RM5,000
             Setahun : RM60,000

2. Cari instrumen perlaburan yang boleh bagi pulangan setiap tahun RM60,000 - Tabung Haji, ASB, Fixed Deposit (Chinese banyak guna FD)
Contoh: Tabung Haji. Dividen setiap tahun 6%. (Anda boleh guna ASB, FD etc)
Untuk mendapatkan RM60,000 dividen, jumlah wang perlaburan yang diperlukan ialah RM1 juta. Jadi kalau ada wang RM1juta dalam TH, setiap tahun dengan dividen 6% boleh dapat RM60,000. Jadi, RM1 juta ini ialah Finacial Freedom Account / Target kita.

MACAM MANA NAK DAPAT RM1 JUTA?

Ada 4 cara (yang tahu dan tengah buat setakat ni):

1. Simpanan biasa
- simpan setiap bulan dalam bank : setiap bulan RM200 ke dalam bank, ikut kemampuan..
- Tabung Hijau (RM5),Tabung Oren (RM20) : asingkan duit2 istimewa ni. Jangan guna langsung. Terus masuk dalam tabung.

2. Simpanan biasa + dividen (Compounding)
-contoh : simpanan ASB. Setiap bulan RM1000, setahun Rm12,000. Tahun kedua dah RM24,000 + 7%x Rm12,000.

3. Bisnes / Berniaga
- Pendapatan bulanan bertambah, jadi lagi banyak boleh simpan ke dalam Financial Freedom Account.

4. Investment / Perlaburan - emas, saham, hartanah, ASB, unit trust
Contoh: Hartanah
- Rental Income Investment
Installment : RM900
Rental : RM1,200
Surplus : RM300
-Capital Appreciation
Beli rumah tahun 2010 : RM150K
Jual rumah tahun 2015 : RM300K
Surplus : RM150K

Jadi, duit2 yang dapat ni cepat2 topup dalam tabung Financial Freedom Account. Jumlah yang dapat tu letak dalam instrumen perlaburan eg Tabung Haji.

Jangan usik duit pokok. Makan dividen setiap tahun.

Sekian,
Abdul Rahim MOhd Sabri
Masih menuju ke arah Financial Freedom

Tak salah kongsi ilmu ini dengan kawan2. Nak jadi kaya jangan sorang2. Ye dok?
"Plan your life. Nobody ever wrote down a plan to be broke, fat, lazy or stupid. Those things happen when you don't have a plan." -Rahim Sabri

*************************************** END *************************************************

Terbaaaaaaik!!!
Baca lagi...

Wednesday, June 17, 2015

Kejayaan deal lepas tak sampai seminggu belajar

Assalamualaikum..

#PenungguRumah #Sublet #PR008

Ape lagi alasan tak cukup duit bulanan?

Semua bergantung pd kita.. Merunggut saja pun tiada guna jika tiada action..

Anis ni baru je seminggu databg belajar Sublet dgn akumm dah daoat deal 2 unit Sublet... Jika dua unit ni dapat tambahkan Rm1,000 utk income bulanan.. Lepas la utk buat simpanan atau beli pampers anak atau bayar installmant loan.. so dah dapat kurangkan komitmen bulanan die.. alhamdulillah...

Semua antara diri kita sendiri je.. Adakah kita seorang perunggut atau kita jenis pencabar.. cabar diri kita utk tambahkan pendapatan dr apa juga bisnes...

Jika anis ni gegurl pun dpt buat... part time je buat.  So kita tak de alasan lagi...

Happy dapat tolong org!! Btw ni bukan Skim Cepat Kaya ye...


Baca lagi...

Tuesday, June 16, 2015

Flyer - Marketing secara Gerilla

Salam Semua..

Korang tahu tak marketing dr flyer ni mmg dr dulu lg org buat n mmg cara ni antara yang paling berkesan utk naikan sales atau naikan branding kita.. tp kerja kena betul la..  n kos pun agak tinggi utk print or photostat then upah runner utk edarkan flyer ni..

Cuba komen.. ok tak? Atau aku perlu ubah sikit ayat..



Baca lagi...

Thursday, June 4, 2015

Nak tengok hasil kerja mengecat Team IB Resources?

Assalamualaikum...

Untuk kawan2 yang selalu membaca post di blog ni mesti tahu yang IB Resources dah start ambik job keci-kecilan seperti mengecat.. bina table top.. pasang tiles.. baiki paip dan elektrik.

2 post terdahulu aku ada sharekan gambar sebuah apartment yang team IB start mengecat.. utk apartment ni owner mintak team IB cat dinding ruang tamu.. 3 bilik.. siling dan 5 pintu...so entry ni aku nak share plak hasil dr cat ni.. so enjoy la tgk ye.. komen dan kritikan dialukan.. hahahaha







Terima Kasih kerana percayakan perkhidmatan dari Inspirasi Bangsa Resources!

Baca lagi...

Kejayaan Student Personal Coaching...

Assalamualaikum Semua...

Hari ni aku agak sedikit happy sebab salah seorang personal coaching aku dah start buat cashflow dr unit Sublet. Ramai lagi yang dah berjaya dapatkan unit sublet tp kali ni nak share kisah die..

Budak ni nama anis.. satu kelas dgn wife aku time study kat UMP dlu... macam mane boleh di add aku kat fb pun aku tak tahu then die selalu baca status facebook aku sampai lah terdetik dihati die nak belajar Sublet gak...

Then lepas perjumpaan pertama tu.. aku ajar selok belok macam mana nak approach owner.. macam mana cari listing.. macam mana nak handle penyewa dan lain2..

Aku yang jenis tak suke teori semata-mata, aku jugak akan ajar praktikal kat student2 ni.. so bila aku dapat unit sublet, aku akan pass kat mereka so biar mereka belajar setup rumah.. cari penyewa dan handle penyewa... so ni kelebihan personal coaching dr seminar.

Berbalik pada cerita ain td tu.. time dinner td aku follow up dengan die macam mane unit pertama yang aku carikan tu.. then die jawab dah ada 5 org masuk dengan kadar sewa Rm200 seorang.. so tu bermakna Rm200 x 5 = Rm1,000.. bayar owner hanya Rm800.. dah ada cashflow Rm200.. ada 2 lagi kekosongan.. so jika semuanya penuh disewaa.. cashflow ain ni Rm600 sebulan.. hebat bukan!!

Seterusnya baca je dr print screen whtsapp perbualan aku dgn die...

Alhamdulillah.. sekurang-kurang orang berkawan dengan aku ada jugak manfaat dan faedah.

Terima Kasih Ain kerana percayakan sy.







Baca lagi...
 
Blogger Templates