Sunday, July 16, 2017

KELEBIHAN BELI RUMAH AWAL - CA VS MOF

KELEBIHAN BELI RUMAH AWAL - CA vs MOF 70%
====================================
.
.
Di antara kelebihan beli rumah awal adalah kita boleh atasi masalah margin of finance (MOF) 70% untuk rumah ketiga.
.
Maksud MOF 70% - Bank bg 70% je loan dr harga rumah, so kena bayar deposit 30%
.
ok, abe ih nak cerita sikit... under nama abe ih ada 2 hartanah dan nama wife ada 2...now abe ih dah wife tengah ada masalah untuk tambah rumah yang ke 5 kami disebabkan MOF untuk rumah ketiga adalah 70% sahaja.
.
Tapi masalah tu boleh di atasi disebabkan rumah yang abe ih beli under wife dulu dah dapat capital appreciation yang banyak.
.
Dulu abe ih beli rumah under nama wife abe ih tu pada harga Rm150,000. Now market value dah mencecah Rm300,000.
.
So ape yang abe ih buat, abe ih akan beli rumah wife abe ih tu hujung tahun ni dengan harga Rm300,000 dan bank akan bagi MOF 70% dari Rm300,000 = Rm210,000.
.
Katakan baki masih Rm150,000, so Rm210,000 - Rm150,000 = Rm60,000, dengan Rm60,000 ni abe ih boleh buat bayar lawyer, renovation, deposit rumah dan bayar hutang yang ada.
.
Selepas pembelian tu selesai, nama abe ih akan ada 3 hartanah dan wife ada 1, tengah tahun depan abe ih dah boleh beli satu lagi hartanah under nama wife abe ih dengan margin 90% loan.. selesai masalah MOF 70% tu..
.
Nak tips lagi "sembang kuat" tentang hartanah jom lepak di kedai kopi...
Baca lagi...

Wednesday, January 25, 2017

GAJI RM3000 SEWA RUMAH RM1500

Assamualaikum....

Wife abe ih marah sebab lambat update tentang nie...

Ok, abe ih cite kes study diri sendiri... sebelum ni abe ih sewa di Puchong Prima.. rumah landed dengan sewaan sebulan Rm1,000 then tiba2 owner nak naikan jd Rm1,200.

Then abe ih rase kalau Rm1,200 baik abe ih duk condo sebab security ada, kolam ada, gym ada...

So abe ih cari2 la rumah area Damansara, Bangsar dan Sunway. Kenapa 3 area ni? sebab 3 area ni yang selalu abe ih berkerja... Sunway ada sublet biasa, Damansara ada sublet premium, Bangsar plak tempat kerja wife abe ih.

Selepas ambik kira kekerapan tempat kerja, jem, kos travel dan sebagainya... abe ih mengambil keputusan sewa di Sunway, dan abe ih bernasib baik dapat sewa condo dengan harga sewa Rm1,500 (basic unit).

aiiiii... Gaji Rm3,000 sebulan (abaikan gaji wife abe ih - gaji dia duit die, gaji abe ih duit die jugak hahahaha) camne nak sewa rumah Rm1,500??

Jadinya, abe ih cari lah 3 unit rumah di Condo abe ih sewa tu, dan buat sublet. kebiasaannya, owner akan bg sewa perhouse sebab tak nak leceh dan tak nak kerap kali datang ke rumah sewa nie.

Abe ih plak, alang2 memang duk kat situ, tak kisah sangat la kalau ada tenant nak view bile2, tenant mengadu ada rosak sana sini.. abe ih just trn naik lift je...so abe ih buat la sewa perbilik.

Katakan (contoh), satu rumah abe ih boleh la net cashflow dalam Rm500, so 3 rumah dah Rm1,500.. lepas la buat bayar sewa rumah abe ih tanpa sentuh duit gaji.

then abe ih akan cuba cari unit2 yang berdekatan dgn rumah yang abe ih sewa, sebab boleh share internet hahahaha internet penyewa tolong bayar...

hehehehe...
Baca lagi...

BELI RUMAH CARA GAMBLE ABE IH

Assalamualaikum....
Ini satu lagi posting yang abe ih berhutang dgn korang...
Rumah pertama, kedua dan ketiga abe ih buat cara ni disebabkan masa tu abe ih masih tiada simpanan....
Abe ih buat personal loan (easy xxx), buat loan Rm10,000 (bulanan Rm600 macam tu).. lulus pada masa tu jugak... then abe ih cari rumah2 yang below market...
Masa riki2 tu, terjumpa lah Mentari Court.
Kes study abe ih:
Rumah Mentari Court 148K.
Market Value Rm185k.
Abe ih bayar 3% kepada owner (guna duit personal loan tu) = Rm4,440 (balance duit = Rm5,560). Balance kena bayar kepada owner lagi adalah Rm143,560.
Masuk loan nama wife abe ih (masa tu masih awek), then submit loan ape semua...
Calculation :
Harga jualan Rm148,000.
Balance harga jualan Rm143,560 ( - 3% dp).
Markup loan Rm180,000.
MOF 90% Loan Rm166,500
Balance harga jualan Rm143,560.
Cashback Rm22,940.
Tempoh tukar nama ambik masa 8 bulan, so 8 bulan tu abe ih bayar loan pakai duit baki dari personal loan (Rm600 x 8 bulan = Rm4,800).
then dapat cashback terus bayar full settlement loan Easy XXX (full settlement lepas 6 bln tak kena penalty).
Lawyer fee pun abe ih bayar dari duit cashback tu..
p/s - Abe ih tak galak kan korang buat cara ni... bahaya klu loan tak lepas, kalau terguna duit loan ke benda lain dan lain lain...
p/s - Ada orang cakap merugikan.... tp bg abe ih takpe lah, rugi sikit.. now abe ih ada 3 property... 2 di Mentari Court, dulu beli 148k mv 185k.. now mv dah 280k.. ok la dari abe ih tak take action.
Baca lagi...
 
Blogger Templates