Wednesday, January 25, 2017

BELI RUMAH CARA GAMBLE ABE IH

Assalamualaikum....
Ini satu lagi posting yang abe ih berhutang dgn korang...
Rumah pertama, kedua dan ketiga abe ih buat cara ni disebabkan masa tu abe ih masih tiada simpanan....
Abe ih buat personal loan (easy xxx), buat loan Rm10,000 (bulanan Rm600 macam tu).. lulus pada masa tu jugak... then abe ih cari rumah2 yang below market...
Masa riki2 tu, terjumpa lah Mentari Court.
Kes study abe ih:
Rumah Mentari Court 148K.
Market Value Rm185k.
Abe ih bayar 3% kepada owner (guna duit personal loan tu) = Rm4,440 (balance duit = Rm5,560). Balance kena bayar kepada owner lagi adalah Rm143,560.
Masuk loan nama wife abe ih (masa tu masih awek), then submit loan ape semua...
Calculation :
Harga jualan Rm148,000.
Balance harga jualan Rm143,560 ( - 3% dp).
Markup loan Rm180,000.
MOF 90% Loan Rm166,500
Balance harga jualan Rm143,560.
Cashback Rm22,940.
Tempoh tukar nama ambik masa 8 bulan, so 8 bulan tu abe ih bayar loan pakai duit baki dari personal loan (Rm600 x 8 bulan = Rm4,800).
then dapat cashback terus bayar full settlement loan Easy XXX (full settlement lepas 6 bln tak kena penalty).
Lawyer fee pun abe ih bayar dari duit cashback tu..
p/s - Abe ih tak galak kan korang buat cara ni... bahaya klu loan tak lepas, kalau terguna duit loan ke benda lain dan lain lain...
p/s - Ada orang cakap merugikan.... tp bg abe ih takpe lah, rugi sikit.. now abe ih ada 3 property... 2 di Mentari Court, dulu beli 148k mv 185k.. now mv dah 280k.. ok la dari abe ih tak take action.

0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates